Sanna Elkadiri is de eerste die morgen wordt ingeënt tegen covid-19
NOS NieuwsAangepast

Sanna Elkadiri krijgt als eerste vaccin: 'Vind de dingen eromheen spannender'

Sanna Elkadiri wordt morgen als eerste in Nederland gevaccineerd tegen covid-19. "Toen ik zaterdag werd benaderd, heb ik wel even moeten nadenken", zegt ze in een interview met de NOS. "Ik doe het uiteindelijk met name voor mezelf, maar ook voor de boodschap naar buiten: laat je vaccineren zodat we straks terug kunnen naar een normale samenleving."

Elkadiri is zorgmedewerker van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) in Boxtel. Morgen krijgt ze in Veghel de prik, samen met een aantal collega's.

In de video legt ze uit waarom ze zich laat vaccineren:

Zij krijgt morgen als eerste in Nederland een coronavaccin

"Ik werk op een afdeling met dementerende cliënten", zegt Elkadiri. "Daar is knuffelen een normale zaak, of dat je een kus krijgt. Die mensen hebben de geborgenheid nodig en dat gaat nu niet meer." Ze hoopt dat het vaccin daar op termijn een oplossing voor biedt.

En iemand moet de eerste zijn, redeneert Elkadiri. "Ik vind de vaccinatie niet eng, de dingen er omheen vind ik spannender." Want ze beseft dat alle ogen morgenochtend op haar gericht zijn.

Pfizer-vaccin

Elkadiri en de andere 'eersten' krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het wordt toegediend door GGD Hart voor Brabant. Ook in de regio's Rotterdam en Utrecht begint de inenting. In dit artikel lees wanneer welke regio aan de beurt is.

Behalve verpleeghuismedewerkers wordt vanaf morgen onder meer ook ziekenhuispersoneel in de acute zorg gevaccineerd. Het gaat specifiek om medewerkers op de intensive care, de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen voor coronapatiënten. Ook medewerkers in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg staan vooraan in de rij voor het vaccin.

Hieronder vind je een overzicht van wie wanneer aan de beurt is:

De afgelopen periode is de vaccinatiestrategie diverse malen aangepast. In het debat in de Tweede Kamer klonk vandaag forse kritiek op het gevoerde kabinetsbeleid. Zowel minister De Jonge van Volksgezondheid als premier Rutte heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl