Bob Brett Getty

Oud-tenniscoach Bob Brett is op 67-jarige leeftijd overleden. De Australiër leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker.

Brett vierde zijn grootste successen als coach van de Duitser Boris Becker. 'Boem Boem Becker' won in 1989 onder begeleiding van Brett Wimbledon en de US Open en werd in 1991 nummer één van de wereld op de ATP-ranking.

De eerste triomfen vierde Brett met de Zuid-Afrikaanse tennisser Johan Kriek, die in 1981 en 1982 de Australian Open op zijn naam schreef.

Later werkte hij met onder anderen Goran Ivanisevic, Andrej Medvedev en Marin Cilic. Opvallend was ook de opmars van Nicolas Kiefer, die onder het bewind van Brett aan het begin van deze eeuw de vierde plek op de wereldranglijst bereikte.

Fijne kneepjes

Bretts trainingen kenmerkten zich door eindeloze herhalingen, het streven naar perfectie. "Je moet oog hebben voor detail", zei hij daar zelf altijd over.

Verder bracht hij Patrick Mouratoglou, de coach van Serena Williams, de fijne kneepjes van het vak bij. Hij had daarnaast een eigen tennisschool in Italië.

In november werd Brett nog onderscheiden met de Tim Gullikson Career Coach Award, vanwege zijn verdiensten voor de sport.

STER reclame