Gerwyn Price pakt de wereldtitel én de eerste plaats op de wereldranglijst
NOS Sport

Superieure Price pakt eerste wereldtitel en gaat Van Gerwen voorbij

Hij moest even op gang komen, maar toen Gerwyn Price zijn vorm had gevonden, stond er vrijwel geen maat op 'The Iceman' in de finale van het WK darts in Londen. Price pakte zijn eerste wereldtitel door met 7-3 af te rekenen met Gary Anderson.

De zege van Price is een nieuwe tik voor Michael van Gerwen, die op dit WK in de kwartfinales werd uitgeschakeld na een kansloze nederlaag (5-0) tegen Dave Chisnall. Price lost Van Gerwen na liefst zeven jaar af als nummer één op de wereldranglijst.

Price na twee sets op stoom

In een leeg Alexandra Palace ging de strijd om de wereldtitel aanvankelijk redelijk gelijk op. Price, die voor het eerst in de WK-finale stond, pakte de eerste set en het tweede bedrijf ging naar Anderson.

Na de enigszins tamme start ging het niveau in de derde set flink omhoog. Anderson noteerde een indrukwekkende 170-finish (de hoogst mogelijke uitgooi), maar het werd - vooral dankzij een gemiddelde van ruim 120 punten - 3-1 in legs voor Price.

Gary Anderson, de nummer dertien van de wereld, werd in 2015 en 2016 wereldkampioen

De als derde geplaatste Welshman pakte ook de vierde set en liep even later moeiteloos uit naar een 4-1 voorsprong. Dat dankte Price onder meer aan een opvallende 97-finish via 19, dubbel-19 en dubbel-20.

Beste WK-set ooit

Price en Anderson stonden één keer eerder in een grote finale tegenover elkaar. Dat was in 2018, tijdens de Grand Slam of Darts. In dat duel, gewonnen door Price, hadden beide heren het meermaals in woord en gebaar met elkaar aan de stok.

Nu bleven dergelijke irritaties uit, al zakte de moed Anderson gaandeweg behoorlijk in de schoenen. Price ging steeds beter spelen en was vooral qua finishes op dreef. Z'n eerste dertien pijlen op dubbel-20 waren allemaal raak.

In de zesde set, die met 3-0 naar Price ging, gooide The Iceman zelfs bijna een negendarter. Price' gemiddelde van liefst 136,64 punten was het hoogste setgemiddelde ooit op het WK.

Price was voorafgaand aan het toernooi een van de favorieten voor de eindzege (en de bijbehorende prijs van 500.000 pond, oftewel ruim 560.000 euro). Toch kon hij tot dusver nog niet zijn beste spel laten zien.

In de finale was dat anders, hoewel zijn niveau richting het einde iets daalde. Anderson kwam zelfs terug tot 5-2 en ook bijna tot 5-3, maar Price was op tijd bij de les en liep uit naar 6-2.

Zenuwen slaan toe

Op dat moment leek het verzet van Anderson definitief gebroken. Toch begon, in het zicht van de haven, de machine bij Price plots te haperen. Hij miste in de negende set liefst negen matchdarts, waarna Anderson er 6-3 van maakte.

De Schot kwam een set later zelfs met 2-0 voor, maar juist op dat moment hervond Price zijn vorm. Hij kwam terug tot 2-2, miste nog wel opnieuw twee matchdarts, maar trok de zege daarna over de streep.

"Dit betekent heel veel voor me", zei Price na afloop voor de camera van RTL7. "Ik begon niet goed, maar in het midden van de partij had ik Anderson in de houdgreep. Het werd aan het einde, toen ik aan de trofee begon te denken, alleen nog even moeilijk op de dubbels."

"Ik ben een oud-rugbyer en ik heb nu een dartstrofee vast", vervolgde Price, refererend aan zijn carrière voordat hij in 2014 professioneel darter werd. "Dit is de beker die spelers als Phil Taylor, Michael van Gerwen, Peter Wright en Eric Bristow ook hebben gewonnen... Het is ongelooflijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl