Gerry Marsden in 2009 PA Media

De Britse zanger Gerry Marsden is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was de voorman van Gerry and the Pacemakers, de groep die in Nederland vooral bekend is door hun versie van You'll Never Walk Alone.

Marsden overleed aan de gevolgen van een ontsteking aan het hart, meldt vriend en radiopresentator Pete Price. De zanger laat een echtgenote en twee dochters achter.

Gerry and the Pacemakers werd opgericht in 1959. De groep scoorde hits in de jaren 60, waarvan You'll Never Walk Alone in 1963 de bekendste werd. Andere succesvolle nummers zijn Ferry cross the Mersey en How do you do it?

Lijflied van Liverpoolfans

Supporters van voetbalclub Liverpool hebben You'll Never Walk Alone geadopteerd als clublied. "De stem van Gerry vergezelde ons tijdens de mooiste avonden", twittert de club, samen met een filmpje van supporters die het lied zingen. Marsden werd in 1942 geboren in Liverpool.

Ook bij fans van andere voetbalclubs is You'll Never Walk Alone geliefd, zoals bij Celtic in Schotland en Borussia Dortmund in Duitsland. In Nederland wordt het lied gezongen door fans van onder meer FC Twente en Feyenoord, hoewel in Rotterdam de cover van Lee Towers wordt gedraaid.

Radiomoment van het jaar

Op 20 maart vorig jaar werd het nummer op hetzelfde moment uitgezonden door ruim 180 radiostations in Europa. Dat gebeurde op initiatief van NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn, die daarmee mensen in de coronacrisis een hart onder de riem wilde steken.

Vorige week zondag werd de gelijktijdige uitzending verkozen tot radiomoment van het jaar 2020.

In 1964 kwamen Gerry and the Pacemakers naar Amsterdam, voor een optreden in het Concertgebouw. Voor het vliegtuig op Schiphol werd deze foto gemaakt. Gerry Marsden is de tweede man van rechts.

ANP

STER reclame