Orange Pictures

Suzanne Schulting heeft bij het NK allround in Thialf nog maar eens aangetoond de onbetwiste shorttrackkoningin van Nederland te zijn. Ze greep de titel door alle anderen op de drie afstanden ver achter zich te laten.

Bij de mannen ging de titel en het daarbij behorende EK-ticket naar Dylan Hoogerwerf.

Op naar de grote toernooien

"Ik probeer het op een EK of WK te laten lijken", zei Schulting. Onbedreigd won ze de 1.000 meter (de afstand waarop ze olympisch en wereldkampioene is), de 500 meter en de 1.500 meter. De jonkies Xandra Velzeboer en Selma Poutsma waren goed voor zilver en brons.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de finales van de 1.500, 500 en 1.000 meter bij de vrouwen.

Omdat ze ook succesvol is op de langebaan heeft Schulting de komende weken veel grote evenementen: de EK en WK shorttrack, de WK afstanden (schaatsen) en mogelijk ook nog de EK sprint (schaatsen). "De WK afstanden is een onbevangen prikkel tussendoor, zo gaaf. Ik heb zo'n zin in al die wedstrijden!"

Over deelname aan de EK sprint wil Schulting pas op het laatste moment beslissen. "Het hangt er heel erg vanaf of het EK shorttrack wordt afgelast. Dan rij ik de EK sprint. Tot die tijd wil ik het ticket zo lang mogelijk bij me houden."

Schulting heeft NK-titel binnen, nu het echte werk: 'Zo'n zin in EK's en WK's!'

Ondertussen wordt de erelijst van Schulting op shorttrackgebied almaar indrukwekkender. Ze is nu in het bezit van drie nationale allroundtitels, een olympische titel, twee wereldtitels en tien Europese titels.

Wel spanning bij de mannen

Bij de mannen legde Hoogerwerf met een tweede plaats op de afsluitende 1.500 meter achter Jens van 't Wout beslag op de eerste plaats in het klassement. Eerder won hij de 500 meter. "Ik had niet eens op de punten gelet. Ik gaf mezelf ook maar dertig procent kans op de titel", zei hij verbouwereerd.

Friso Emons, die de 1.000 meter had gewonnen, leek in de 1.500 meter op weg naar de titel, maar door een misslag kwam hij op de slotafstand niet verder dan de vijfde plaats.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de reactie van Dylan Hoogerwerf en de finales van de 1.500, 500 en 1.000 meter bij de mannen.

Voor Daan Breeuwsma - de kampioen van 2018 en 2019 - verliep het toernooi rampzalig. In winnende positie kwam hij in de laatste bocht van de 1.000 meter-finale ten val en op de 500 meter werd hij gediskwalificeerd na een valse start.

Bij de vrouwen stelden de routiniers Rianne de Vries en Yara van Kerkhof teleur met een vijfde en zevende plaats.

STER reclame