Willem Duivestein

In Rotterdam is in een pand van de gemeente een vuurwerkbom ontploft. Volgens de politie werd de bom zaterdagavond door een raam gegooid waarna er brand uitbrak.

In het pand in de wijk Lombardijen zit een projectruimte waar de gemeente technische maatregelen tegen inbraken laat onderzoeken. De brandweer had het vuur snel onder controle en niemand raakte gewond. Een aantal bovenliggende woningen moesten worden ontruimd, maar bewoners mochten snel weer terugkeren, meldt Rijnmond.

"Het was net een handgranaat. Zo hard was het", zegt een man die boven het pand woont:

Vuurwerkbom in gemeentepand Rotterdam gegooid: 'Het stond in lichterlaaie hier'

Een buurtbewoonster denkt dat het gaat om een gerichte actie. "Ik denk dat het een soort protestactie is, dat er op deze manier om aandacht wordt gevraagd", zegt ze tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "Ik denk dat de mensen die hier werken worden gezien als een vertegenwoordiging van het beleid. En dat dit een actie is gericht op het beleid."

Volgens de politie waren er de afgelopen dagen meer incidenten in de wijk Lombardijen. Zo werd afgelopen nacht zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht bij een woning. In een andere woning werd zwaar vuurwerk door de brievenbus gegooid. Ook ging een busje van de gemeente in vlammen op na een vuurwerkbom.

"Werkelijk bizar en onacceptabel. Gelukkig raakte niemand gewond, maar je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren", aldus de politie. Het is nog niet duidelijk of de incidenten met elkaar te maken hebben. "Dat wordt tot op de bodem uitgezocht."

De forensische opsporing en recherche zijn een onderzoek gestart. Er zijn geen verdachten aangehouden. De aankomende dagen wordt door de politie herkenbaar en in burger verscherpt toezicht gehouden in de omgeving. Ook worden er binnenkort mobiele camera's geplaatst.

STER reclame