horizon.science.uva.nl

Het afsteken van vuurwerk verschrikt grote groepen vogels. Uit radarbeelden van de Biesbosch blijkt dat zwanen en ganzen verstoord raken en direct na de jaarwisseling chaotisch beginnen rond te vliegen.

"Als er ineens een muur van licht en geluid ontstaat om twaalf uur door het vuurwerk, dan raken die beesten verstoord", zegt boswachter Thomas van der Es bij RTV Rijnmond. "Soms vliegen dieren tegen hoogspanningskabels. De dieren zijn door elkaar gehusseld, dat merk je nog dagen."

De radarbeelden zijn van het KNMI (en het Belgische KMI), Defensie en de Universiteit van Amsterdam. Op de beelden licht een gebied oranje of rood op als er veel beweging is. In dit geval is duidelijk te zien hoe na de jaarwisseling tussen 00.00 uur en ongeveer 00.45 uur duizenden dieren in het gebied rondvliegen. De kaart kleurt rood. De zwarte lijnen op de kaart zijn rivieren.

De Biesbosch om 23.31 uur op 31 december 2020. Met nauwelijks vliegbewegingen. horizon.science.uva.nl

Van der Es zegt dat het vuurwerk vooral in de natuurgebieden bij de Randstad tot problemen leidt. Tijdens de jaarwisseling komt er van alle kanten ineens veel licht en geluid. "Er hoeft maar één dier te schrikken en de hele groep gaat erachteraan", aldus de boswachter.

Ook elders in het land schrikken vogels op door vuurwerk. "Bij het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen is de impact anders, hier is het meer merkbaar", zegt Van Es. "Als je zelf in de Biesbosch bent met Oud en Nieuw, merk je ook dat het hele gebied verlicht wordt."

Ieder jaar

Dat de dieren zo schrikken van het vuurwerk is niet verrassend. Maar dat het nu zo wordt vastgelegd, vindt Van der Es toch bijzonder. "Wij als boswachters zien de volgende dag de veranderingen in samenstellingen. Dat vind ik toch wel schokkend."

STER reclame