NOS Nieuws

Wekdienst 01/01: 2021 van start (maar zonder nieuwjaarsduik) • VK nu echt los van EU

Goedemorgen! 2021 is begonnen. Gemeenten en verzekeraars maken de balans op van de nieuwjaarsnacht onder lockdown-omstandigheden, en het is de eerste dag waarin het Verenigd Koninkrijk echt los is van de EU.

Deze nieuwjaarsdag verloopt overwegend droog met af en toe zon. De temperatuur loopt op naar 3 tot 6 graden en daarbij staat een zwakke zuidelijke wind.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Brexit is nu echt rond. Het Verenigd Koninkrijk was al sinds 31 januari vorig jaar formeel geen lid maar van de EU, maar heeft nu ook echt de Europese interne markt verlaten. Dat heeft gevolgen voor het bedrijfsleven, maar er is op de valreep wel een handelsakkoord gesloten tussen Londen en Brussel. Wel vrezen transporteurs meer oponthoud door douaneformaliteiten.
  • Net als heel veel andere dingen gaat ook de traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen niet door. Er is wel iets anders bedacht: een 'thuisduik'. Mensen die meedoen konden een blik zeewater bestellen en kunnen die vandaag, om 12.00 uur precies, gebruiken om in de tuin, op het balkon of in bad fris het nieuwe jaar in te gaan.
  • Sommige dingen gaan gelukkig wel door: even na 11.00 uur begint het Nieuwjaarsconcert in Wenen (wel voor een lege zaal), te zien op NPO 1, en om 14.00 uur is er op dezelfde zender het traditionele Skispringen in Garmisch Partenkirchen.

Wat heb je gemist?

Hulpdiensten hoefden rondom Oud en Nieuw minder vaak in actie te komen dan het jaar ervoor. Volgens het ANP meldt de site alarmeringen.nl dat hulpdiensten zo'n 30 procent minder meldingen kregen via het P2000-netwerk dan een jaar eerder.

Wel kregen hulpverleners op verschillende plekken in het land te maken met agressie. In Amsterdam werden vijf mensen aangehouden die met vuurwerk naar de politie hadden gegooid. Ook in Leeuwarden werden arrestaties verricht nadat jongeren politiemensen hadden bekogeld met vuurwerk en glas. En in Wapenveld loste een politieagent een waarschuwingsschot toen hij werd belaagd door jongeren. Daar is niemand aangehouden.

En dit jaar geen Nationaal Vuurwerk maar een lichtshow: in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam luidde een countdownshow met licht, muziek en het aftelmoment 2021 in. In Rotterdam voerden drones een luchtshow op om het nieuwe jaar in te luiden.

Bekijk de shows terug:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zoals ieder jaar veranderen er op 1 januari allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Zo gaat de vermogensbelasting omlaag, de belasting op aardgas omhoog, moeten alle nieuwe huizen bijna energieneutraal zijn, dronegebruikers zich registreren en mogen warmtepompen minder lawaai maken.

We zetten de belangrijkste veranderingen hier voor je op een rij, per thema: belastingen, wonen, arbeidsmarkt, duurzaamheid, bedrijven en meer.

Fijne Nieuwjaarsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl