Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gelooft niet dat aardbeikwekers per se Bulgaren of Roemenen nodig hebben om fruit te plukken. Hij weigert daarom de mogelijkheden te verruimen om plukkers uit die landen te halen. Dat maakte de minister duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer vindt dat de regels voor werkvergunningen te streng worden toegepast en is bang dat de aardbeienoogst door de maatregel van Kamp in gevaar komt.

Overleggen

Niet alleen de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie, ook de coalitiepartijen CDA en VVD vinden dat Kamp te streng is en dat hij met de tuinders moet overleggen.

De afgelopen jaren kregen de tuinders vrij gemakkelijk vergunningen voor personeel uit Roemenië, Bulgarije en landen van buiten de Europese Unie, maar nu zijn de regels aangescherpt.

Uitzendbureaus

De tuinders zeggen dat ze daardoor hun oogst niet kunnen binnenhalen. Maar volgens Kamp zijn er uitzendbureaus die binnen een week duizend mensen uit Polen kunnen leveren. Alleen als de tuinders kunnen aantonen dat ze alles hebben geprobeerd om aan mensen te komen, krijgen ze een vergunning voor Roemenen of Bulgaren.

Vanochtend diende in Den Haag een kort geding van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant zeggen dat ze door het beleid van de minister acuut in problemen komen.

De kwekers maken al jarenlang gebruik van een vaste groep Roemenen. Voor deze seizoensarbeiders kregen ze tot nu toe altijd werkvergunningen, omdat ze voldoende konden aantonen dat ze geen Nederlanders of bijvoorbeeld Polen konden vinden. De uitspraak van de rechter wordt 4 mei verwacht.

STER reclame