Burgemeester Han van Midden in de rapvideo YouTube

"Ja mannen, ik begrijp hoe ongelooflijk irritant het moet zijn als je elke keer weer wordt staande gehouden. In jullie situatie zou ik dat net zo irritant vinden. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom dit gebeurt. Ik wil het met jullie hebben over die reden."

Zo begint de tekst van de Roosendaalse burgemeester Han van Midden, in de video van rappers Benni en YSF. De rap is een initiatief van het drietal om in gesprek te gaan met jongeren. De video, die gisteren online verscheen, kreeg al honderden positieve reacties.

Het nummer heet Roosendaal:

"Ik heb honderden reacties gelezen, waarvan maar één of twee negatief waren. Ook heb ik veel persoonlijke berichten gekregen van mensen die zich herkennen in wat ik zei over discriminatie", zegt rapper Benni, die in het echt Iliass Ben Omar heet, tegen de NOS. "En ik werd gebeld door moeders en vaders die aan het huilen waren omdat ze zo blij waren dat we dit gesprek nu voeren."

Het idee ontstond nadat Van Midden meerdere gesprekken had gevoerd met jongeren over de rellen in november in Roosendaal. Daarbij werd de stad dagenlang met brandstichtingen en vuurwerk geteisterd door 150 tot 200 jongeren. Om de boel onder controle te krijgen, waren een noodverordening en preventief fouilleren nodig.

"Tijdens die bezoeken kwam ik verschillende jongeren en ouderen tegen met hun eigen verhaal en kijk op de oorzaken van de onlusten. Wat mij verraste, naïef wellicht, waren de gevoelens van discriminatie bij een deel van onze jeugd", schrijft de burgemeester op Facebook.

"Dat dergelijke gevoelens ook zo sterk in ons Roosendaal heersen, bewoog mij ertoe om samen met twee van onze Roosendaalse jongeren deze productie te maken. Mijn doel hierbij is het gesprek hierover te openen en stil te staan bij oorzaken en oplossingen."

Zo kunnen jongeren zien dat het contact tussen de burgemeester en jongeren goed is.

Ilias

"Het is heel makkelijk om te roepen 'stop met vuurwerk afsteken', maar zo bereik je de jongeren niet", zegt Iliass. "Deze video is wel iets waar jongeren graag naar willen kijken. Zo kunnen ze zien dat het contact tussen de burgemeester en jongeren goed is."

Van Midden is niet de eerste burgemeester die een rapvideo maakt om in gesprek te gaan met de stad. Zo maakten twee weken geleden burgemeester Lucien van Riswijk van Zevenaar en vier jongeren ook een rap. Daar was de aanleiding een oproep van de gemeenteraad aan de burgemeester om de jeugd nog eens te wijzen op het vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw, meldt De Gelderlander.

Politieke rapbattle

Ook Gerd Leers, toen nog burgemeester van Maastricht, maakte een nummer in 2006, samen met de punkband Heideroosjes. Dat lied was een protest tegen het drugsbeleid in Nederland. Minister van Justitie Piet Hein Donner reageerde op dat nummer met een rap.

Het is dus niet nieuw, een burgemeester in een rapvideo. Toch is het volgens het drietal zeker iets wat ze in de toekomst vaker gaan doen. "Wij staan voor onze stad en willen dat-ie goed in the picture is. Maar vooral wil ik onze jeugd helpen. Dus waarom niet vaker op deze manier?", zegt Iliass.

Ook de burgemeester lijkt de videoclip het begin van een gesprek te vinden. Hij roept op in het nummer: "Zoek me actief op als je iets nodig hebt. Want ik voel dat dat gesprek gaat leiden tot iets moois."

STER reclame