Van der Poel sluit vrede met de modder en sluit 2020 af met zege in Bredene Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zondag, in het slijk van Dendermonde, werd hij in zijn hemd gezet door Wout van Aert. Na afloop had Mathieu van der Poel geen goed woord over voor het amper berijdbare parcours.

Drie dagen later was zijn shirt niet minder besmeurd, maar in de modder van Bredene kon Van der Poel woensdag wel weer zijn klasse tonen. En bij afwezigheid van rivalen Van Aert, Tom Pidcock en Eli Iserbyt hoefde hij zich niet eens al te veel in te spannen voor zijn vijfde veldritzege van het seizoen.

Toon Aerts eindigde mede dankzij een lekke band op ruim een minuut als tweede, Michael Vanthourenhout werd derde.

"Dit was wel een leuk crossje", verwees Van der Poel subtiel naar zijn kritiek van zondag. "Het eerste deel ploeteren, daarna liep het aardig. Het ging vrij goed."

Oppassen een doortrekken

Van der Poel koos in de naar oud-wereldkampioen Paul Herygers vernoemde cross voor banden met minder profiel dan gebruikelijk. In het modderige eerste deel van de acht rondes was het dan ook oppassen geblazen, maar in het heuvelachtige tweede deel kon Van der Poel sneller doortrekken.

Dat deed hij in de derde ronde door Aerts uit het wiel te rijden. De lange Belg bleef lang op een seconde of vijftien hangen, maar werd vervolgens teruggeworpen toen hij lek reed.

Daardoor hoefde Van der Poel niet voluit te gaan om 2020 af te sluiten met 13 zeges in het veld, waaronder die in het wereldkampioenschap. Op de weg mocht hij dit jaar ook vijf keer de handen in de lucht steken (onder andere als winnaar van de BinckBank Tour), met de zege in de Ronde van Vlaanderen als hoogtepunt.

"Het was een zeer vreemd jaar voor iedereen", aldus Van der Poel. "Ik denk dat we heel blij moeten zijn met de crossen, die we hebben kunnen rijden. Hopelijk zal het snel weer normaal worden, met publiek en zo."

Hongaarse zege bij de vrouwen

Bij de vrouwen zorgde Blanka Kata Vas voor een primeur door als eerste Hongaarse een op televisie uitgezonden veldrit te winnen.

Blanka Kata Vas gaat winnend over de streep in de Ethias Cross in Bredene AFP

Vas, die het hele seizoen al goede resultaten liet noteren, profiteerde van de afwezigheid van het dominante Nederlandse kwartet Lucinda Brand, Ceylin Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema en reed met een lange solo naar de zege.

Oud-wereldkampioene Sanne Cant eindigde op ruime afstand als tweede. Haar Belgische landgenote Alicia Franck klopte de Amerikaanse Clara Honsinger in een sprintje om het podium.

STER reclame