De verslaggevers van NOS Sport lichten aan het einde van het jaar altijd een voor hen gedenkwaardige klus van het afgelopen jaar toe. Dat zijn er dit coronajaar veel minder dan anders, maar ze zijn er wel. Vandaag: Erik van Dijk en zijn uitstapjes met Jutta Leerdam.

"In februari - corona is nog covid-19, iets Chinees en ver weg - werken we op een van de laatste normale werkdagen als vanouds op het hoogste podium in het schaatsen. Letterlijk. In Amerika, Utah. De snelste baan ter wereld: Salt Lake City."

"Het voelt echt alsof we op een andere planeet zijn. Een met knuffels, handshakes, een van de laatste 'gewone' werkmomenten. Mede dankzij Jutta Leerdam en haar vriend Koen Verweij kunnen we daar ook nog wat speciaals van maken."

Instagram-achtige serie

"Richting de WK afstanden krijgen Robbert de Rijk en ik een idee voor een Instagram-achtige serie met Jutta in Utah. Voor het seizoen hadden we een gesprek met haar over de uitspraak van haar naam. Toen was Utah het voorbeeld. 'Zoals die staat in Amerika', zei ze."

"We willen iets in een vorm die ze voor Instagram graag gebruikt. Een kort, krachtig beeld van de topsporter Leerdam. Een serie die iedere dag van de WK richting haar 1.000 meter kan worden uitgezonden."

NOS

"Leerdam en Verweij willen wel meewerken. En dat in de week van een WK. Normaal gesproken is zo'n week een oase van rust voor de topsporter. Geen gekkigheid, rustig naar de wedstrijd toeleven. Leerdam vindt het wel aardig om iets te doen: 'Leuk even een klein uitje in deze week. Een kop koffie drink ik met Koen toch wel ergens', laat ze weten."

Wat een plezier

"Wat beleven we een plezier aan het uitzoeken van de locaties, aan een prachtig Amerikaans diner, aan een mooi stuk typische Amerikaanse Highway bij de schaatsbaan en aan de grootste Amerikaanse pick-up truck die we kunnen huren."

"Het is een schema waarin Leerdam niet te ver en te lang weg is. Interviewen onderweg, korte vraagjes op locatie, route uitstippelen. Alles komt samen. Een uurtje weg, iedereen tevreden."

Links Erik van Dijk die naar Koen Verweij en Jutta Leerdam kijkt NOS

"Echt teamwerk. Robbert de Rijk produceert en vliegt de drone, cameraman Martien Appelman schiet de beelden en samen met editor Bart-Jan van der Tuin ontstaat er wat moois."

"Jutta in Utah. Een heerlijk onbevangen Leerdam, dollend met Koen. Het plezier spat ervan af. Na drie items, op de drie dagen in de aanloop naar de 1.000 meter, is Leerdam zelf verantwoordelijk voor het perfecte einde van een weekje Salt Lake City. Met een groots Nederlands record wordt ze wereldkampioene.

STER reclame