Verdriet bij bewoners na de aardbeving in Petrinja
NOS NieuwsAangepast

Kroaten in Nederland na aardbeving: 'Niet makkelijk om nu zo ver weg te zijn'

Terwijl in de Kroatische stad Petrinja de reddingswerkzaamheden doorgaan, proberen Kroaten in Nederland familie en vrienden te bereiken na de zware aardbeving die een deel van de stad in puin heeft gelegd. Contact is moeilijk. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen.

Tatjana Lisjak (41), een journalist uit Kroatië, komt zelf uit Petrinja en woont sinds vijf jaar in Delft. Naast haar moeder en andere familieleden heeft ze veel vrienden in de regio, waar inmiddels meerdere doden zijn geteld. "Ik probeer ze de hele dag al te bellen, maar het is heel moeilijk. Het lukt alleen via WhatsApp en Facebook. Ik weet wel dat ze allemaal oké zijn."

Volgens Lisjak zijn de inwoners enorm geschrokken door het natuurgeweld en is het de vraag of ze de komende dagen thuis kunnen slapen. "Van een vriend is het appartement totaal verwoest. Ik verwacht wel dat iedereen die ik ken onderdak kan vinden bij familie en vrienden, als dat nodig is."

Veel mensen slapen komende nacht in geïmproviseerde tenten, heeft ze gehoord, en niet alleen vanwege de schade aan hun huizen. "Ze zijn ook bang voor naschokken. Vooral in de dorpen rond Petrinja hebben mensen het zwaar. Het wordt een moeilijke, koude nacht."

  • AP
    Puin in de straten van Petrinja na de verwoestende aardbeving
  • AP
    Bewoners bekijken de schade in Petrinja na de beving
  • AP
    Vooral in het oude centrum is de schade enorm

Vanwege de lockdownmaatregelen in Kroatië is reizen tussen verschillende regio's niet toegestaan, maar die beperking is vandaag even losgelaten zodat mensen een veilig heenkomen konden zoeken. Daarvan heeft ook een nichtje van Romana Tomljanovic (31) uit Utrecht gebruik gemaakt. "Ze woont in Zagreb, maar is nu naar familie aan de kust gegaan, in Senj, voor haar veiligheid. Ze is nu liever even niet in het gebied waar de bevingen waren."

De angst zit er goed in, zegt Tomljanovic, die contact houdt met haar familie. "Dit is al de derde keer dit jaar. In maart was er een grote aardbeving, gisteren weer en er werd deze keer verwacht dat er een nog zwaardere kon komen. Je hoopt dat het niet gebeurt, maar het was helaas dus wel zo."

Mensen werden rond de middag overvallen door de plotselinge beving:

Aardbeving Kroatië schudt steden en parlement op

Volgens Lisjak is de schade in Petrinja het grootst in het oude centrum, waar veel historische oude gebouwen staan. "Daar was al veel beschadigd door de oorlog in de jaren 90, en daarna is er nooit veel aan renovatie gedaan. Dit is een relatief arme regio, vergeleken bij Zagreb en sommige bekende kustplaatsen. Ook daardoor is de beving zo verwoestend, denk ik."

Er zal de komende tijd veel hulp nodig zijn, verwacht ze. Het gebied had het al zwaar door de gevolgen van de pandemie. "Vanuit het hele land is hulp toegezegd. Ze kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen."

Lisjak had zich de jaarwisseling anders voorgesteld, maar daar is ze nu niet mee bezig. "Het doet me verdriet dat ik er nu niet naartoe kan om te helpen. Het is niet makkelijk om nu zo ver weg te zijn."

'20 bevingen in 37 uur'

Op andere plaatsen in Kroatië waren ook vandaag ook bevingen te voelen, al waren die veel minder zwaar. René van Essen, een Nederlander die in de kustplaats Trogir woont en werkt als podoloog, stond een paar seconden te schudden in zijn praktijkruimte. "Het bleek een lichte beving te zijn bij Vis, een eiland hier in de buurt. In totaal zijn er nu wel twintig bevingen geweest in 37 uur tijd, zeggen ze op tv. Het is echt vreselijk."

Nadat ze waren bekomen van de schrik, drong het nieuws door van de verwoesting in Petrinja. "Dat is echt een spookstad geworden. Meteen zijn er hier grote inzamelingsacties begonnen, want iedereen heeft wel een neef of nicht in dat gebied, Mijn vrouw is nu ook op pad om dekens en dekbedden in te zamelen. Die gaan naar het Rode Kruis."

Voor Kroatië is de beving niets minder dan een nationale ramp, zegt Van Essen. "Het is weer een klap voor het land en voor de economie. Er kwamen al veel minder toeristen dit jaar. Nu wordt het wel heel zwaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl