In het wrak zijn onder meer deze perzikpitten gevonden
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

'Unieke' vondst in scheepswrak Noordoostpolder: olijven en een kokosnoot

Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben aan boord van een scheepswrak uit de 18e eeuw druiven, perziken, olijven en een kokosnoot gevonden. De vondst wordt beschreven als uniek: het is voor het eerst dat een grote hoeveelheid resten van deze vruchten in een scheepswrak in Nederland zijn gevonden.

"We hebben in een kruik bladeren, olijfpitten en takken gevonden. Takken waar de bladeren en pitten nog aan zaten", zegt archeobotanist Morvenna van Rijn tegen Omroep Flevoland.

In het scheepswrak vonden de archeologen tienduizenden druivenpitten, perzikpitten en een kokosnoot. "Niet de kokosnoot die je ziet in een supermarkt, maar een hele kleine. Waarschijnlijk dacht een bemanningslid: dit is zo'n leuk dingetje, dit ga ik meenemen naar mijn familie."

Het koopvaardijschip, de Queen Anne, werd in 2018 ontdekt. Het schip had ook veel kogels aan boord. Het verging vermoedelijk tussen 1715 en 1720 in de buurt van Rutten, bij Lemmer.

In de zomer van 2018 konden liefhebbers een kijkje nemen bij het schip

De afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het wrak. Van Rijn kreeg opdracht de aarde erin te analyseren.

"Je krijgt grote grondmonsters. Die moet je eerst allemaal zeven en de restanten onder een microscoop leggen. En dan vind je peperkorrels, paradijskorrels en duizenden druivenpitten. Dan spring je een gat in de lucht."

Bijna alles wat aan boord is gevonden, komt voor in het gebied rond de Middellandse Zee. Van Rijn concludeert dan ook dat het schip daar heeft gevaren.

Nieuwsuur maakte in 2018 een reportage over het scheepswrak:

'Een beetje kracht zetten en het hout verpulvert in mijn hand'

Advertentie via Ster.nl