NOS Nieuws

Wekdienst 28/12: Veiligheidsberaad online bijeen • Inzameling vuurwerk Den Haag

Goedemorgen! De voorzitters van de Veiligheidsregio's komen online bijeen en Den Haag is de laatste van de vier grote steden waar mensen vrijwillig vuurwerk kunnen inleveren, zonder hiervoor een boete of strafblad te krijgen.

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en vooral in de middag kan een enkele bui voorkomen. De temperatuur loopt op naar een graad of 5 bij een meest matige zuidenwind. De komende dagen is het ook rond 5 graden, met veel bewolking, soms zon en een aantal (winterse) buien.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Veiligheidsberaad komt bij elkaar. Meestal vergaderen de voorzitters van de Veiligheidsregio's in Utrecht, dit keer gebeurt het online. Er wordt onder meer teruggekeken naar Kerst, vooruitgekeken naar de jaarwisseling en gepraat over het verzoek van Groningen en Twente om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen.
  • Het is in Den Haag mogelijk om vrijwillig vuurwerk in te leveren dat tijdens de jaarwisseling niet mag worden afgestoken, zonder daarvoor een boete en strafblad te krijgen. Den Haag is de laatste van de vier grote steden die zo'n inzamelingsactie houdt.
  • Het is voor de schaatsers de afsluitende dag van het WK-kwalificatietoernooi in Thialf. De vrouwen rijden de 5000 meter, de 1000 meter en de massastart. De mannen rijden de 10 kilometer, en de 1000 meter. De snelste schaatsers mogen deelnemen aan de WK afstanden, half februari in Heerenveen.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Eerder wilde hij niet tekenen; hij noemde het bedrag in het pakket voor een eenmalige uitkering aan veel Amerikanen "belachelijk laag".

Waarom hij nu alsnog heeft getekend is onduidelijk. Het eerdere steunpakket liep zaterdag af.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Nieuw-Zeeland is een zeer zeldzame witte kiwi doodgegaan na een operatie. De kiwi was bij lokale natuurbeschermers bekend omdat ze in tegenstelling tot andere kiwi's nauwelijks pigment en dus witte veren had.

Volgens The Guardian zijn er onder meer prentenboeken, speelgoed en knuffels gebaseerd op de vogel, die Manukura heette. Ook was de witte kiwi ambassadeur van het Pukaha National Wildlife Centre op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het vogelpark zegt op Instagram dat Manukura erg zal worden gemist.

Zo ziet de kiwi eruit:

De zeldzame witte kiwi nadat ze in 2011 uit het ei was gekomen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl