NOS NieuwsAangepast

Verpleegkundigen, ouderen en premier: zij kregen als eersten in EU vaccin

Zorgpersoneel, een politicus en bewoners van verzorgingstehuizen: de keuzes voor wie in verschillende Europese landen de eerste vaccins krijgen, lopen uiteen. Gisteren begonnen Duitsland, Hongarije en Slowakije met de Pfizer/BioNTech-vaccinaties, vandaag volgden onder meer Spanje, Tsjechië en Italië.

Hieronder per land wat details, hier alvast de eerste gevaccineerde EU-burgers in beeld:

De eerste gevaccineerde EU-burgers in beeld

In Italië kregen drie medewerkers van het Spallanzani-ziekenhuis in Rome de eerste prikken. Medewerker Omar Altobelli ervoer een "unieke emotie", zei hij na afloop. Hij deed het voor zijn familie, voor zichzelf en voor zijn patiënten.

Drie medewerkers van dit ziekenhuis in Rome worden tegelijkertijd gevaccineerd

In Spanje waren het de bewoners van verzorgingstehuis Los Olmos in Guadalajara ten noordoosten van Madrid die de eerste vaccinaties kregen.

Onder hen was de 96-jarige bewoonster Araceli Hidalgo. "Laten we zien of we ons allemaal kunnen gedragen en het virus weg kunnen laten gaan", zei ze na afloop.

Verzorgingstehuisbewoner Araceli Hidalgo (96) wacht op haar prik

In Tsjechië kreeg premier Babis de eerste inenting in zijn arm. Dat gebeurde in een militair ziekenhuis in Praag. Na hem was een 95-jarige oorlogsveteraan aan de beurt.

  • Reuters
  • Reuters

In Hongarije kregen ziekenhuismedewerkers gisteren de eerste prikken. In Slowakije was het de 60-jarige infectieziektenexpert Vladimir Krcmery.

In Duitsland waren het gisteren verzorgingstehuisbewoners in Halberstadt, in de deelstaat Saksen-Anhalt, die als allereersten werden ingeënt. Eigenlijk zou Duitsland ook vandaag beginnen, maar de directie van hun huis kon niet langer wachten:

Eerste Duitse vaccins naar bewoners en personeel in verzorgingstehuis

In Nederland zijn op 8 januari werknemers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging als eersten aan de beurt.

In de Tweede Kamer was vorige week kritiek op het feit dat Nederland niet nu al kan beginnen, maar minister De Jonge houdt toch vast aan de datum in januari. "We moeten een zorgvuldige route kiezen. Het is niet verantwoord om het eerder te doen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl