Zwemmer Sun Yang tijdens de WK in 2019
NOS Sport

Zwitserse rechtbank heft jarenlange dopingschorsing zwemmer Sun op

Maar liefst acht jaar lang zou de Chinese zwemmer Sun Yang moeten toekijken vanaf de zijlijn, vanwege het overtreden van dopingregels, maar een Zwitserse rechtbank heeft donderdag zijn schorsing opgeheven. Daarmee wordt de zaak terugverwezen naar het internationale hof van sportarbitrage CAS, dat de zaak opnieuw moet beoordelen.

Sun kreeg in februari de jarenlange schorsing opgelegd, omdat hij in september 2018 dwarslag bij een dopingcontrole. Zijn begeleiders zouden destijds zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd. Het onderzoek liet lang op zich wachten, waardoor Sun vorig jaar juli nog mee kon doen aan de WK. Tot ongenoegen van zijn collega-zwemmers pakte de Chinees daar ook nog eens twee keer goud.

'Pas in september wordt Sun gehoord over de gang van zaken'

Wereldzwembond FINA sprak Sun vervolgens vrij vanwege 'procedurefouten', maar het CAS was onverbiddelijk in zijn oordeel en zette Sun buitenspel.

De regerend olympisch kampioen op de 200 meter vrije slag ging daarop in beroep bij een Zwitserse rechtbank. Hij maakte bezwaar tegen de voorzitter van het jurypanel van het CAS die hem had veroordeeld. Die zou in het openbaar anti-Chinese opmerkingen hebben gemaakt.

Andere voorzitter bij CAS

Het wereldantidopingbureau WADA heeft nu bevestigd dat de Zwitserse rechtbank een bezwaar tegen de voorzitter heeft aanvaard. "We zullen stappen ondernemen om de zaak tegen Sun Yang weer krachtig te presenteren bij het CAS, waar het jurypanel dan een andere voorzitter heeft", luidde een verklaring van het antidopingbureau.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak terugkeert bij het CAS. Tot die tijd is de schorsing van de zwemmer van tafel en behoort deelname aan de Olympische Spelen in Tokio weer tot de mogelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl