NOS Nieuws

Besmettingen lopen op in Zuid-Afrika, maar Kaapstad viert vakantie

  • Elles van Gelder en Heleen D'Haens

  • Elles van Gelder en Heleen D'Haens

Hier en daar zijn stranden gesloten en toeristen zijn er veel minder dan normaal. Maar los daarvan lijkt het in Kaapstad bijna een normale zomer. Studenten houden eindexamenfeesten, restaurants en terrassen zijn open. Mensen ontmoeten elkaar op straat.

Toch is er reden tot zorg. Zuid-Afrika is van alle Afrikaanse landen het hardst geraakt door het coronavirus; zeker 25.000 inwoners overleden eraan. Op dit moment zit het land volop in de tweede besmettingsgolf, met tegen de 10.000 besmettingen per dag. "Als we ons niet beter gaan gedragen, kan dit wel eens de laatste Kerst zijn voor veel Zuid-Afrikanen", zei president Ramaphosa in zijn jongste nationale toespraak.

'Geen zin in nieuwe maatregelen'

Op de strandboulevard in Kaapstad slaat die oproep nauwelijks aan. "Om eerlijk te zijn maak ik me niet zo'n zorgen", zegt de 19-jarige Charlie. "Ik heb al corona gehad en heb antistoffen. Zolang mensen de maatregelen een beetje serieus nemen en zich redelijk gedragen, is het volgens mij al goed. Ik doe gewoon wat ik wil doen."

Die mening deelt haar vriendin Georgina. "Ik heb niet nog meer maatregelen nodig. De maatregelen die we hebben zijn voldoende. Mensen moeten zich er gewoon aan houden." Een nieuwe lockdown, zoals eerder dit jaar in Zuid-Afrika gold, is volgens haar al helemaal een slecht idee. "Dat zou onze economie niet overleven."

Correspondent Elles van Gelder maakte een rondje door Kaapstad en merkte dat ze zich daar niet heel veel zorgen maken:

Besmettingen in Kaapstad lopen op, maar er heerst vooral een vakantiegevoel

De economie bestaat in Kaapstad voor een belangrijk deel uit toerisme. "Ik ben tijdens de lockdown acht maanden verloren", vertelt ondernemer Paul Lipschitz, die boottochtjes maakt met toeristen. Ook nu, tijdens het hoogseizoen, draait hij veel minder omzet dan normaal. "95 procent van mijn klanten zijn buitenlanders: Duitsers, Fransen, Amerikanen."

Nieuwe variant

Extra zuur voor ondernemers als Lipschitz is dat verschillende landen, waaronder Nederland, deze week tijdelijk reizigers uit Zuid-Afrika besloten te weren. Aanleiding was de ontdekking van een nieuwe variant van het coronavirus. Inmiddels heeft de Nederlandse regering besloten reizigers weer toe te laten wanneer ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen, maar het kwaad is volgens Lipschitz al geschied. "Als er nog minder toeristen komen, is het voor veel ondernemingen hier einde verhaal."

Ondernemer Paul Lipschitz

De nieuwe variant van het virus is op dit moment dominant in Zuid-Afrika, vertelt Glenda Gray. Zij is het hoofd van de Medische Onderzoeksraad in het land. "Het lijkt erop dat meer jonge mensen ermee besmet zijn. Dat kan het resultaat zijn van hun gedrag, maar het is hoe dan ook slecht nieuws. Jonge mensen kunnen oudere familieleden besmetten."

Ondanks die zorgen ziet ook Gray weinig in een nieuwe lockdown voor Zuid-Afrika. "We hebben hier veel mensen die dicht op elkaar wonen, dus zo'n lockdown houdt besmettingen binnen de gemeenschap niet tegen. Ook kan onze economie een nieuwe lockdown niet aan. We zitten al in een recessie. We moeten balanceren tussen levens redden en inkomens redden. Dat is niet makkelijk."

Avondklok

Dus houdt Zuid-Afrika het, ondanks het oplopende aantal besmettingen, bij relatief lichte maatregelen. Mensen wordt gevraagd mondmaskers te dragen en hun handen te ontsmetten, en in sommige delen van het land zijn stranden wel gesloten. Daarnaast wordt er in het weekend geen alcohol verkocht en geldt een avondklok.

Daar kan student Charlie, op het strand van Camps Bay, nog net mee leven. "Het is niet leuk, om elf uur thuis moeten zijn. Maar je pakt tenminste nog wat slaap." Een nieuwe lockdown daarentegen is voor haar echt een doembeeld. "Dat zou verschrikkelijk zijn. Dat kunnen ze niet maken! En hier moet het strand echt openblijven. Het is zomer en vakantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl