In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Tientallen dode duiven in centrum van Lelystad, mogelijk vergiftigd

In het centrum van Lelystad zijn in een week tijd 54 dode duiven gevonden. De vogels lagen op straat en op een aantal daken. De doodsoorzaak van de dieren wordt momenteel onderzocht door Wageningen University & Research.

Gebleken is dat de dieren hun krop vol hadden zitten met graan. Vogels bewaren in hun krop voedsel om later aan hun jongen te geven. Het orgaan zit tussen de slokdarm en de maag.

De onderzoekers denken dat het graan de doodsoorzaak is, want de onderzochte dieren waren bijna allemaal in goede conditie. "De graankorrels waren iets roze verkleurd. Niet direct zo roze als muizenkorrels, maar mijn eerste verdenking zou zijn dat er iets mis is met het graan", zegt een onderzoeker.

Het zou kunnen dat het graan beschimmeld was of dat er gif in zat. De Stichting Dierennoodhulp Flevoland denkt dat er opzet in het spel is. "Het is namelijk vrij onwaarschijnlijk dat zoveel duiven doodgaan door beschimmeld eten", zegt de voorzitter van de club tegen Omroep Flevoland.

De onderzoekers bekijken ook nog of een vorm van vogelgriep een rol heeft gespeeld. De onderzoeksresultaten worden in januari verwacht.

Advertentie via Ster.nl