In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Politie Noord-Nederland blijft worstelen met overschot aan agenten

Waar veel politiekorpsen al jaren klagen over een gebrek aan agenten, heeft de politie Noord-Nederland juist te veel mensen op de loonlijst staan. Dat is een erfenis van de komst van de Nationale Politie, begin 2013. Het gaat om 200 voltijdsbanen, komt naar voren uit een onderzoek van RTV Drenthe, samen met RTV Noord en Omrop Fryslân.

Er is op papier vooral een overschot aan wijkagenten, blijkt uit stukken die de omroepen in bezit hebben. Die agenten hebben veel kennis van hun eigen werkgebied, maar kunnen niet opeens hackers opsporen of forensisch onderzoek doen, terwijl op dit moment juist behoefte is aan mensen die dat wel in de vingers hebben.

Tegelijk is het lastig om mensen van buiten te halen voor deze functies, omdat er binnen het korps een personeelsoverschot is. Met als gevolg dat de werkdruk in delen van het korps torenhoog is, terwijl er op papier te veel mensen in dienst zijn.

De korpsleiding noemt dat 'scheefgroei'. Er is veel te weinig beweging onder het personeel. "Het werk zit niet, waar de mensen zitten," wordt regelmatig geconcludeerd in notulen van managementgesprekken. Onder meer reistijd speelt daarbij een rol. Een agent in bijvoorbeeld Emmen zit er niet op te wachten dagelijks naar Drachten te moeten, of nog verder weg.

Volgens de politievakbonden is er van een overschot van wijkagenten in de praktijk niets te merken. "Wij komen ook teams tegen die op papier boven de sterkte zitten, maar waarbij de roosters door een combinatie van ziekte en allerlei vormen van verlof toch niet rond te krijgen zijn."

De korpsleiding erkent deze problemen. "Voor veel agenten is het niet uitlegbaar dat er in de eenheid meer mensen werken dan is toestaan. Maar als je die 200 extra agenten over het hele gebied uitsmeert, dan merk je van die overbezetting helemaal niets", zegt politiechef Gery Veldhuis.

Vertrouwen in goede afloop

Uit recente cijfers blijkt dat de overbezetting de laatste maanden wel behoorlijk is teruggelopen. Dat komt door mensen die met pensioen gaan of gebruik maken van een vervroegde uittredingsregeling die in april is ingegaan.

Daarom heeft politiechef Veldhuis vertrouwen in een goede afloop. Want hoewel er werk genoeg is voor juist méér agenten wil hij de formatie toch op orde krijgen. "Ik ga er nu voor zorgen dat de formatie en de bezetting in evenwicht komen, en dat gebeurt in 2023."

Advertentie via Ster.nl