Lionel Messi wijst naar assistgever Pedri, na zijn recordtreffer tegen Real Valladolid

Messi laat Pelé achter zich en loodst Barcelona naar zeldzame uitzege

Een assist, een belangrijke pass op Sergiño Dest én een recordgoal. Lionel Messi was dinsdagavond lekker op dreef op bezoek bij Real Valladolid, waar Barcelona weer eens een competitiezege op vreemde bodem boekte: 0-3.

Messi nam de derde treffer voor zijn rekening en is nu alleen recordhouder wat betreft doelpunten voor één club. De Argentijn heeft nu één keer vaker gescoord dan Pelé voor Santos deed: 644 om 643.

Messi blinkt uit

Messi kreeg de bal twintig minuten na rust mee van Pedri en schoot raak in de verre hoek. Zijn treffer was een passende beloning voor het spel van de 33-jarige superster, die als zo vaak de beste man van het veld was.

Na 20 minuten legde Messi de bal op het hoofd van Clément Lenglet, die Barcelona op voorsprong zette. Tien minuten voor rust stuurde de aanvaller Dest weg, die hard voorgaf en Martin Braithwaite zag scoren.

Ronald Koeman langs de kant van het veld

Degradatiekandidaat Real Valladolid bracht daar weinig tegenin en bleek daarmee de ideale tegenstander om een teleurstellende reeks te doorbreken.

Tot het bezoek aan Valladolid stond het aantal uitoverwinningen in de competitie op één, op 1 oktober behaald tegen Celta de Vigo. Sindsdien werd verloren bij Getafe, Atlético Madrid en Cádiz en gelijkgespeeld op bezoek bij Alavés.

Zwalkend Real Sociedad

Bij Real Valladolid volgde dus uitoverwinning nummer twee, waardoor Barcelona nog maar twee punten achterstand heeft op Real Sociedad, dat het even helemaal kwijt is.

Real Sociedad-middenvelder David Silva baalt

'La Real' begon uitstekend aan het seizoen, maar wist inmiddels al negen wedstrijden achtereen niet meer te winnen. Dinsdag ging de topper tegen Atlético Madrid met 2-0 verloren, de derde nederlaag op rij.

De zwakke reeks van Real Sociedad begon met het 0-0 gelijkspel op bezoek bij AZ. Daarna volgden nog vijf remises en dus drie nederlagen, werd de koppositie in La Liga verspeeld aan Atlético en bedraagt de achterstand op de Madrilenen inmiddels zes punten.

Het treffen met Atlético Madrid kwam wat dat betreft op het slechtst denkbare moment. De ploeg van Diego Simeone presteert in tegenstelling tot Real Sociedad al weken prima en nam, na een weinig amusante eerste helft zonder schoten op doel, vroeg in de tweede helft de leiding.

Verdediger Mario Hermoso kopte raak uit een vrije trap van Yannick Carrasco, genomen vanaf een redelijk ongevaarlijk ogende positie ergens halverwege de achter- en middenlijn: 0-1.

Marcos Llorente (links) viert de 0-2 van zijn voet

Een kwartier voor tijd verdubbelde Marcos Llorente, een van de revelaties van dit La Liga-seizoen, de Madrileense voorsprong en werd duidelijk dat Real Sociedad opnieuw niet zou winnen.

Atlético hield voor de negende keer in dertien competitiewedstrijden 'de nul' en gaat aan de leiding in La Liga.