Anne Reitsma met man en dochters
NOS Nieuws

Naar opa die hartpatiënt is? Dit gezin gaat eerst een week in quarantaine

Hoe kun je je bejaarde vader die hartpatiënt is en sinds maart in quarantaine zit, in deze kersttijd toch zien? Anne Reitsma maakte een plan: met man en dochters zeven dagen in quarantaine, zich laten testen en bij vier negatieve uitslagen na maanden weer naar haar ouders.

Die kunnen niet wachten. Normaal zitten meneer en mevrouw Reitsma met maar liefst tweeëntwintig kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen aan tafel.

Nu zijn ze maar wat blij dat het viertal maandag komt:

In quarantaine om tóch met familie kerst te vieren: 'We zien er zo naar uit!'

"Je kan denken 'we kennen ze goed, dus het zal wel goed zitten', maar daar gaat het mis", zegt meneer Reitsma. "In die valkuil gaan wij niet stappen, dat willen onze kinderen ook niet."

Hoewel het verlangen om vooral hun kleinkinderen weer te zien groot is, ziet het echtpaar ook een lichtpuntje in deze crisis. "De onderlinge verhoudingen worden er eigenlijk alleen maar beter van. Je beseft meer dan ooit hoeveel de kinderen voor je betekenen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer met zijn allen zijn, maar daarom moeten we dit jaar voorzichtig zijn."

Niet klagen

En die voorzichtigheid is er ook met de Kerst zelf. De familieleden zijn namelijk niet van plan om elkaar maandag te gaan knuffelen. "Dat zou ik wel heel graag willen, maar dat gaan we toch niet doen", zegt dochter Anne.

Ze verwacht dat het een emotioneel gebeuren gaat worden. "Het verlangen om elkaar te zien zit zo diep. Normaal is het makkelijk dat gevoel weg te stoppen, want je ziet elkaar niet en dan voel je het ook minder. Maar goed: mijn oma zei altijd 'niet klagen, maar dragen', dat zit er wel in bij onze familie."

Drie dertienplussers

Reitsma ziet niet op tegen de rest van de quarantaine, al vindt ze het wel een opgave voor haar dochters van 16 en 12. Ze gaan veel spelletjes doen en hebben alle boodschappen in huis, dus hoeven de deur niet meer uit.

Met Kerst geldt de regel dat je maximaal drie personen van boven de 13 jaar mag ontvangen. Daarna geldt weer een maximum van twee. Maandag gaat de familie dus wel met drie dertienplussers naar opa en oma. "Ik vind dat goed uit te leggen", zegt Reitsma. "Met de Kerstdagen zelf doen wij helemaal niets. Voor ons wordt dit Kerst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl