NOS Nieuws

Inspectie: helft onderzochte coronatestlocaties slordig met besmettelijk afval

Op tientallen coronatestlocaties wordt medisch afval niet goed verpakt en afgevoerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij een controle op 22 van de 39 onderzochte testlocaties slordigheden ontdekt. Dat is gevaarlijk, omdat iedereen die betrokken is bij het inpakken en vervoer van afval mogelijk besmet kan raken met het coronavirus.

De beschermende kleding van medewerkers en gebruikte wattenstaafjes moeten in speciale vaten of speciale kunststofzakken worden afgevoerd, maar het wordt vaak bij het normale bedrijfsafval gestopt, stelt de ILT.

Volgens inspecteur-generaal Jan van den Bos ontbreekt het aan de kennis over het verpakken en afvoeren van besmettelijk afval. "Het moet echt veiliger dan nu gebeurt."

De ILT bezocht tussen 7 en 11 december zowel commerciële als GGD-teststraten. Bij 11 GGD-locaties, 9 commerciële teststraten en één ziekenhuis zijn slordigheden aangetroffen. Ook werden bij enkele locaties fouten met het coderen en afsluiten van containers vastgesteld.

Volgens Van den Bos hebben de betrokken testlocaties zich direct ingespannen om verbeteringen door te voeren. De ILT blijft de komende tijd testlocaties controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl