NOS Nieuws

Wekdienst 22/12: Catshuisoverleg over toeslagenaffaire • Uitspraak corrupte agent

Goedemorgen! Het kabinet is vandaag op het Catshuis om het rapport over de toeslagenaffaire te bespreken. En de rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen motoragent Orm K. uit Vianen.

Er is veel bewolking en er valt geregeld regen of motregen. In de loop van de ochtend trekt de neerslag zuidwaarts en klaart het in het noorden mogelijk even op. Elders blijft de bewolking overheersen en valt lokaal nog wat regen of motregen. Met 11 tot 14 graden is het zeer zacht. De komende dagen blijft het wisselvallig en gaat de temperatuur geleidelijk omlaag.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het kabinet komt bijeen op het Catshuis om te praten over de toeslagenaffaire. De parlementaire ondervragingscommissie kwam afgelopen week met een snoeihard rapport. Bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslagen zijn grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden, concludeert de commissie.
  • Voor het eerst in zestien jaar landt er weer een Israëlisch vliegtuig in Marokko. Door bemiddeling van de VS is Marokko inmiddels het vierde Arabische land dat de diplomatieke banden met Israël aanhaalt. Zo is Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, sinds kort de populairste vakantiebestemming voor Israëlische toeristen.
  • De rechtbank Midden-Nederland doet uitspraak in de zaak tegen motoragent Orm K. uit Vianen, die op bestelling en tegen betaling politie-informatie doorgaf aan criminelen. Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar gevangenisstraf wegens corruptie.

Wat heb je gemist?

Begin januari moet duidelijk worden of het coronavaccin van Pfizer/BioNtech ook bescherming biedt tegen de variant die nu rondgaat in Groot-Brittannië. De Duitse topman van BioNtech zegt dat er nu onderzoek naar wordt gedaan en dat dit zo'n twee weken zal duren.

Ugur Sahin is zelf optimistisch over dat het vaccin ook tegen de gemuteerde variant werkt. Het vaccin is volgens hem al succesvol getest op twintig andere virusvarianten met andere mutaties. Verder zegt hij dat het vaccin ook snel kan worden aangepast als dat nodig is.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Aankomend president van de Verenigde Staten Joe Biden is gisteren ingeënt met het vaccin van Pfizer. Dat gebeurde in een ziekenhuis in zijn thuisstaat Delaware. Tijdens de live tv-uitzending riep hij Amerikanen op zich ook te laten vaccineren. "Er is niets om je zorgen over te maken."

Biden moet nog een tweede prik krijgen, net als zijn vrouw Jill. Aanstaand vicepresident Kamala Harris en haar man volgen later.

Joe Biden gevaccineerd: 'Er is niets om bang voor te zijn'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl