NOS Nieuws

Wekdienst 21/12: Oordeel over coronavaccin • 'Kosmische kus' Jupiter en Saturnus

Goedemorgen! Het Europese medicijnagentschap EMA komt vandaag met een oordeel over het coronavaccin van Pfizer-BioNTech en de planeten Jupiter en Saturnus staan vanavond zó dicht bij elkaar, dat ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe en al vrij snel volgt er ook regen. Vanmiddag is het in het hele land regenachtig. De zuidenwind voert zachte lucht aan, het wordt 8 tot 12 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Europese medicijnagentschap EMA komt met een oordeel over het coronavaccin van Pfizer-BioNTech. Als het middel groen licht krijgt, wordt het nog voor de Kerst toegelaten op de Europese markt. Meer weten? Dit staat er vandaag op het programma.
  • En de planeten Jupiter en Saturnus staan vanavond zó dicht bij elkaar, dat ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. En dat is bijzonder, omdat dit niet meer zichtbaar is gebeurd sinds 1226.
  • Het is vandaag het begin van de week van de verloren knuffel. Dit is een initiatief van de NS om tijdens deze week zoveel mogelijk verloren knuffels voor het nieuwe jaar bij de eigenaren thuis te krijgen. Afgelopen jaren bleek de actie succesvol; vier van de vijf knuffels werden herenigd met hun baasjes.

Wat heb je gemist?

Het Verenigd Koninkrijk is sinds vannacht nagenoeg afgesneden van de EU. Steeds meer Europese landen hebben een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk ingesteld vanwege de nieuwe variant van het coronavirus dat er rondgaat. Na een vliegverbod, werden ook passagiers van veerboten geweerd en sloot de Kanaaltunnel voor zeker 48 uur richting het Europese vasteland. Ook Nederland besloot gisteravond om tot zeker 1 januari geen passagiers van veerboten meer toe te laten, met uitzondering van vrachtwagenchauffeurs.

De haven van Dover is dicht en de Britse minister van Transport roept op om ook die van Portsmouth te mijden uit angst voor chaos. De situatie in de havens was al gespannen vanwege de brexit. De Britse regering heeft vanochtend crisisoverleg, onder meer over veiligstellen van de import. Ook in Brussel is straks spoedberaad.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Vinkeveen is bij een verkeersongeluk een houten brug in meerdere stukken gebroken. Op foto's is te zien dat twee delen van de voetgangersbrug in het water liggen; een derde deel staat nog min of meer intact op de wal.

Het ongeluk was zondagavond op een weg die parallel loopt aan een sloot. Volgens een nieuwsfotograaf ter plaatse was een auto van de weg afgekomen, op een lantaarnpaal gereden en vervolgens tegen de brug geklapt. De auto ligt half in het water. De bestuurder zou niet gewond zijn.

De nieuwsfotograaf meldt verder dat de bestuurder had gedronken en is aangehouden. De politie heeft zelf nog niets naar buiten gebracht over het ongeluk.

De houten brug verbond de openbare weg met een tuin- en graslandperceel. De brug was niet toegankelijk voor het publiek.

Van de brug is weinig meer over

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl