Tot zijn ontzetting ziet Toby Alderweireld de bal in eigen doel belanden.

Tottenham verliest terrein na verlies; Manchester United vernedert Leeds

Tottenham Hotspur, tot voor kort de trotse koploper van de Premier League, is zijn momentum kwijt. De ploeg van José Mourinho wist voor de derde keer in zeven dagen niet te winnen. Na een gelijkspel tegen Crystal Palace (1-1) en een nederlaag tegen Liverpool (1-0) kwamen de Spurs ook tegen Leicester City tekort: 2-0.

De achterstand op koploper Liverpool is daardoor binnen een week tijd opgelopen tot zes punten. Leicester City profiteerde dankbaar van het vormverlies bij Tottenham. De landskampioen van 2016 is opgeklommen naar de tweede plek. Tottenham staat nu vijfde.

Alderweireld ongelukkig

Jamie Vardy zette Leicester in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. Na een onhandige duw van Tottenham-verdediger Serge Aurier wees scheidsrechter Craig Pawson naar de stip. Aanvankelijk was onduidelijk of de overtreding binnen het strafschopgebied was gemaakt, maar na raadpleging van de VAR werd inderdaad besloten tot een strafschop en kon Vardy de score openen.

In de tweede helft werkte Toby Alderweireld de bal op ongelukkige wijze in eigen doel. De oud-Ajacied kreeg de bal na een kopbal van Vardy op zijn knie, waarna doelman Hugo Lloris kansloos was. Steven Bergwijn bleef de gehele wedstrijd op de bank bij Spurs.

Manchester United zet opmars voort

In tegenstelling tot Tottenham is Manchester United juist bezig aan een opmars. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer overklaste Leeds United met 6-2 en is nu zes duels op rij ongeslagen. Tijdens die reeks bleek alleen stadgenoot Manchester City in staat United tot een gelijkspel te dwingen.

Scott McTominay viert de 2-0.

Het duel op Old Trafford voltrok zich in een hoog tempo. In totaal werden er 43 schoten richting het doel afgevuurd. Twee daarvan kwamen van de voet van Manchester-speler Scott McTominay en beide keren was het raak. Vervolgens vonden ook Bruno Fernandes en Victor Lindelöf het doel en leek een monsterscore in de maak, maar op slag van rust deed Liam Cooper namens Leeds toch iets terug.

In de tweede helft bleef het spel op en neer golven met grote kansen voor zowel de thuisploeg als de gasten. Manchester United benutte er twee via opnieuw Fernandes en later Daniel James. Een kwartier voor het einde bepaalde Stuart Dallas het knotsgekke duel op 6-2. Donny van de Beek kwam twintig minuten voor het einde als invaller binnen de lijnen bij Manchester United.

Dankzij de winst is Manchester United opgeklommen naar de derde plek, met vijf punten achterstand op koploper Liverpool. Leeds United staat veertiende.

Opnieuw hoofdrol El Ghazi bij Villa

Anwar El Ghazi leidde Aston Villa naar een 3-0 overwinning op bezoek bij West Bromwich Albion, dat voor het eerst werd gecoacht door Sam Allardyce. Al in de 5de minuut opende de aanvaller de score op aangeven van Bertrand Traoré, net als El Ghazi oud-speler van Ajax.

Anwar El Ghazi middelpunt feestvreugde

Na een rode kaart voor Jake Livermore voor een overtreding op Jack Grealish moest de thuisploeg vanaf de 36ste minuut met tien man verder. Desondanks bleef het nog lang spannend. De beslissing viel pas vlak voor tijd door een goal van Traoré na een assist van Grealish.

Door weer een overtreding op Grealish kreeg Villa ook nog een strafschop en die werd door El Ghazi overtuigend binnengeschoten. Vorige week tegen Wolverhampton Wanderers was El Ghazi ook al belangrijk met een late rake strafschop (0-1).