Sinterklaas bij de intocht in Almere in 2008
NOS Nieuws

'Nederland heeft sinds vandaag een icoon minder, Spanje eigenlijk ook'

Een icoon, geweldig acteur, de 'echte', maar vooral een mooi mens. Bram van der Vlugt, die op 86-jarige leeftijd is overleden, wordt door vakgenoten en het publiek geroemd. "In die meer dan twintig jaar dat ik hem heb meegemaakt in de rol van Sinterklaas was hij altijd meesterlijk", reageert presentatrice Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal, die met Van der Vlugt samenwerkte. "Het was een geestige man, die dol was op zijn werk. Hij wilde niets liever dan spelen, spelen, spelen. Spelen tot het einde."

Blok was ook buiten 'het Sinterklaas-zijn' met Van der Vlugt bevriend. "Ik ging naar bijna al zijn theatervoorstellingen. Hij heeft de afgelopen jaren ook nog zo veel gedaan op het toneel. Prachtige rollen heeft hij gespeeld."

De presentatrice en actrice had een speciale band met Van der Vlugt. "In 1943 werd zijn moeder bij hem weggehaald, toen hij nog als jongetje in Den Haag woonde. Hij werd daarna opgevangen door een oudtante van mij. Die sprak altijd over lieve Brammetje. Dat was een soort band tussen ons, dat ik daarvan wist. Hij kwam daar pas veel later mee naar buiten."

Ook acteur Erik van Muiswinkel, zelf jarenlang te zien als Hoofdpiet, spreekt met bewondering over Van der Vlugt. "Bram nam als Sinterklaas iedereen om zich heen mee. Hij kon ontzettend geestig daaromheen filosoferen." Van Muiswinkel zou eigenlijk nog een kerstfilm met Van der Vlugt maken. "Daar had hij heel veel zin in. Maar toen werd hij ziek en is het snel gegaan. Ik ben blij dat ik hem nog vrij kort geleden heb kunnen meemaken."

Van Muiswinkel noemt de Sinterklaas van Van der Vlugt streng, uiterst geestig en adrem. "Hij is daar 25 jaar lang in gegroeid. Hij wérd Sinterklaas. Als hij in de kleedkamer zat voor een gesprek met de radio, hoefde je alleen maar zijn stem te horen en dan wist je al: daar is de Goede Sint aan de lijn. Die knop kon hij in 0,01 seconde omzetten. Hij gaf echt kleur aan het figuur."

Van Muiswinkel haalde vanmiddag herinneringen op aan Van der Vlugt en kwam ook met een anekdote:

'Bram was streng, ondeugend en geestig'

Ook op sociale media zijn er veel reacties op de dood van de bekende acteur. Van der Vlugt was bekend als toneelacteur, speelde in series, maar was vooral bekend door zijn rol als de 'echte Sinterklaas'. De anekdotes die worden gedeeld gaan ook vooral daarover.

"Nederland heeft sinds vandaag een icoon minder. Spanje eigenlijk ook", reageert Jochem Myjer op Instagram. "Jouw stem en voorkomen is voor mijn generatie, maar ook voor vele andere generaties, diep verankerd in onze fijnste jeugdherinneringen in december, de intochten en pakjesavonden."

De 'huidige' Sinterklaas reageerde op Twitter:

"Wat heeft hij onze jeugd bijzonder gemaakt", zegt acteur en zanger Jim Bakkum op Instagram. Bakkum deelt daar ook een video van 17 jaar geleden, waarbij hij op de schoot zit bij Sinterklaas tijdens het Fox Kids Sinterklaasfeest. "Ik mocht bij hoge uitzondering bij zijn transformatie zijn in de ochtend voordat de shows begonnen. Ik was 16, maar ik leek wel 6. Wat vond ik dat bijzonder."

  • ANP
    Bram van der Vlugt als Sinterklaas in Sesamstraat
  • ANP
    Van der Vlugt maakte in 2011 bekend dat hij zijn werkzaamheden als Sinterklaas neerlegde
  • ANP
    Bram van der Vlugt op zijn 80ste verjaardag

Ook acteur (en oud-politicus) Boris van der Ham en presentator Cornald Maas reageren op de dood van Van der Vlugt. Van der Ham: "Innemend acteur, die zoveel andere mooie rollen speelde dan alleen Sinterklaas."

Volgens Van Muiswinkel is het belangrijk om niet de andere acteerklussen van Van der Vlugt te vergeten. "Hij had grote rollen op het toneel en kon veel A4'tjes achter elkaar onthouden. Hij was een echte acteur, een belezen wereldwijze man die heel veel had meegemaakt. En dat nam hij altijd mee. Ook in Sinterklaas zat een stukje Bram van der Vlugt."

Ook Blok vindt het belangrijk dat zijn andere acteerklussen worden herinnerd. "Hij was voor generaties 'onze Sinterklaas', maar voor mij is hij veel meer dan dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl