NOS Nieuws

Wekdienst 18/12: Laatste ministerraad voor reces • Wat gebeurt er met Oudejaarsconference?

Goedemorgen! In de laatste ministerraad voor het kerstreces gaat het onder meer over het coronabeleid en het rapport over de toeslagenaffaire. Verder wil actiegroep Extinction Rebellion Schiphol blokkeren.

Eerst het weer: er zijn wolkenvelden, af en toe zon en op de meeste plaatsen is het droog. Bij een matige zuidenwind wordt het 9 tot 11 graden. Het weekend verloopt erg zacht. Zaterdag valt er korte tijd een beetje regen, zondag valt aan zee een enkele bui.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De ministerraad komt bijeen, de laatste keer voor het kerstreces. Het coronabeleid en het keiharde rapport over de toeslagenaffaire staan naar verwachting hoog op de agenda.
  • Actievoerders van Extinction Rebellion willen de toegang tot de terminals op Schiphol blokkeren: de actiegroep vindt dat Schiphol een voorkeursbehandeling krijgt in de coronacrisis.
  • België buigt zich over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen, nu de winkels hier dicht zijn. De leiders van de federale en de vijf deelregeringen komen bijeen voor crisisberaad.
  • BNNVARA, producent Hekwerk en de NPO besluiten of de oudejaarsconference van Youp van 't Hek door kan gaan. Eerder zei Van 't Hek niet voor enkel dertig man publiek een tv-registratie te willen doen, maar met het sluiten van de theaters is zelfs dat niet haalbaar.

Wat heb je gemist?

Minister De Jonge houdt ondanks kritiek uit de Kamer vast aan de geplande vaccinatiedatum van 8 januari. Eerder is volgens hem onverantwoord en niet haalbaar. Veel Kamerleden begrijpen niet dat Nederland later begint dan andere Europese landen, waar hier en daar na Kerst al wordt begonnen met inenten.

De Jonge zei eerder dat in Nederland nog veel moet gebeuren, zoals het testen van IT-systemen. Volgens hem is het niet goed voor het vertrouwen als de invoering van een vaccin rommelig verloopt.

GGD-directeur Sjaak de Gouw is het met De Jonge eens; bij Op1 legde hij uit waarom Nederland niet gelijk na Kerst van start gaat:

Sjaak de Gouw over waarom Nederland later vaccineert dan buurlanden

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Sarina Wiegman is bij de FIFA Awards in Zürich verkozen tot coach van het jaar van een vrouwelijk voetbalteam. Het is na 2017 voor de tweede keer dat de bondscoach van de Oranjevrouwen de prestigieuze prijs in de wacht sleept.

Robert Lewandowski troefde Cristiano Ronaldo, de winnaar van 2019, en Lionel Messi af bij de verkiezing van voetballer van het jaar.

"Jeetje, wat een verrassing!", reageerde Wiegman spontaan in het Nederlands na haar uitverkiezing, om vervolgens volgens het protocol in het Engels verder te gaan.

De toverwoorden van Wiegman na gewonnen FIFA Award: 'Normaal en flexibel'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl