NOS NieuwsAangepast

Man zonder mondkapje uit supermarkt gesleept, 'ingrijpen was nodig'

Man hardhandig uit supermarkt gesleept na weigeren mondkapje

In een supermarkt in Den Helder is een man door de bewaking hardhandig uit de winkel gesleept. Hij droeg geen mondkapje en weigerde op verzoek van de beveiliging het filiaal van de Vomar te verlaten. De beelden doken gisteren op sociale media op en leidden tot veel reacties.

Omstanders filmden het incident. Op de beelden is te zien dat een beveiliger van de winkel de man, die op de grond ligt, aan zijn benen richting de uitgang sleept. Hij weigert op te staan en gaat vervolgens demonstratief op de grond zitten. Het personeel van de winkel blokkeert een van de toegangspoortjes met een winkelkar.

Op de video is een hoorbare woordenwisseling gaande tussen de oudere man en de beveiliger. "Waar denk je dat je mee bezig bent?", vraagt de beveiliging op boze toon. De man antwoordt: "Ik wil gewoon mijn boodschappen halen." Hij vraagt de beveiliging de politie te bellen. Wat eraan voorafging, is niet duidelijk.

'Beveiliger moest ingrijpen'

Volgens een woordvoerder van FSB Beveiliging laat het filmpje maar een deel van de situatie zien. "De klant werd gevraagd of hij een mondkapje op wilde doen, maar hij weigerde dat. Vervolgens werd hij agressief. Toen de beveiliger hem hierop aansprak, werd hij in zijn gezicht gespuugd."

"Vervolgens ging de klant demonstratief voor de ingang op de grond zitten en weigerde om te vertrekken. De situatie escaleerde en meerdere mensen gingen zich ermee bemoeien. De beveiliger besloot daarom de politie te bellen." De politie kon vanavond niet bevestigen of zij zijn gebeld, eerder op de dag zei de politie niet gebeld te zijn door het filiaal in kwestie. Ook kon een woordvoerder niet zeggen of de man een boete heeft gekregen, wat volgens het bedrijf het geval is.

Volgens de woordvoerder van het beveiligingsbedrijf ontstond er een situatie waarin ook de veiligheid van anderen in de winkel in het geding kwamen. "Het is niet fijn wat je ziet, maar de situatie liep dusdanig uit de hand dat de beveiliger moest ingrijpen."

De beveiliger heeft geen aangifte gedaan. "Maar hij overweegt nu wel om dit te doen." Volgens de woordvoerder is de beveiliger geschrokken van alle reacties. "Er is zo'n lading ellende over hem heen gekomen. Hij is meerdere keren bedreigd. Nogmaals, wat je ziet verdient geen schoonheidsprijs, maar op een gegeven moment moet je ingrijpen."

Excuses aan klant

De betrokken winkel in het centrum van Den Helder wilde eerder op de dag niet ingaan op het incident. De directie van de Vomar liet weten dat de klant zich in de winkel weliswaar "misdroeg", maar dat de actie van de beveiliger ongepast was.

In een verklaring schrijft de directie: "Het lijkt in deze filmopname dat het gaat om een discussie over het wel of niet dragen van een mondkapje. Deze klant misdroeg zich echter in onze winkel en daarom is hem verzocht de winkel te verlaten. De manier waarop dit gebeurt, is zeer te betreuren en is absoluut ook niet ons beleid."

De supermarktketen laat weten dat het gaat om een extern ingehuurde beveiliger tegen wie "passende maatregelen" genomen zullen worden. Aan de klant biedt het hoofdkantoor excuses aan.

In scène gezette beelden Aldi

Onlangs doken ook beelden op uit een filiaal van de Aldi. Daarop was te zien dat een amateurvlogger een Aldi-winkel in Groningen binnenging zonder kapje. Een minderjarige medewerker spreekt hem daarop aan, waarop de man dreigende taal uitslaat.

De video bleek bewust in scène te zijn gezet, zo stelde de politie na onderzoek. De medewerker was op de hoogte van de plannen van de man, aldus de politie. Volgens de winkel was dat niet het geval en werd de medewerker overrompeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl