Pokémonkaarten
NOS Nieuws

Verzamelaar na diefstal Pokémonkaarten: 'Niet verbaasd, gezien de bedragen'

In de jaren negentig werden ze razend populair: Pokémonkaarten. Nog steeds zijn ze erg geliefd. Soms zijn ze ook heel veel waard. Bij een woningoverval in Kampen werden gisteren tientallen Pokémonkaarten gestolen. Bij elkaar zouden ze duizenden euro's waard zijn.

Volgens de politie had de bewoner van het huis met iemand afgesproken voor de verkoop van de kaarten. Nadat hij de deur had opengedaan en de kaarten had laten zien, duwden de zogenaamde kopers de bewoner in een kast en sloten hem op. Ze gingen er met de kaarten vandoor.

Kenji Evers, die zelf ook een collectie Pokémonkaarten heeft, zegt dat verzamelaars geregeld worden opgelicht, maar van een overval had hij nog nooit gehoord. "Maar ik ben niet echt verbaasd gezien de bedragen die je soms voorbij ziet komen."

"Het is eigenlijk net als met oudere auto's. Hoe ouder ze zijn, des te meer waard ze worden. Mensen willen ze graag hebben", verklaart de verzamelaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ben wel geschrokken dat we blijkbaar op dit punt zijn aangekomen."

Hij denkt dat de dieven van de Pokémonkaarten in Kampen de kaarten niet zomaar aan iedereen kunnen doorverkopen. "Ik heb de kaarten gezien. Ze zijn zo verpakt dat ze een unieke code hebben. Bovendien zijn er berichten over uit gegaan dat deze kaarten zijn gestolen."

Volgens hem zullen veel verzamelaars daardoor wel weten dat het om gestolen kaarten gaat. "Maar op Ebay, Marktplaats of de internationale markt is het lastig om er zicht op te houden."

Drie vitrinekasten vol poppetjes

Evers (29) begon zelf met het sparen van Pokémonkaarten toen hij 7 was. Hij heeft ook waardevolle kaarten. Jaren geleden kocht hij ze voor een paar tientjes. Inmiddels zouden sommige kaarten per stuk wel een paar honderd euro kunnen opleveren, denkt hij.

Maar hij denkt er niet over zijn verzameling te verkopen. "Als je er heel realistisch naar kijkt is het maar een stukje karton. Maar Pokémon is een heel belangrijk deel van mijn leven. Van mijn favoriete Pokémon heb ik niet alleen kaarten. Ik heb drie vitrinekasten vol met spullen, poppetjes en andere items. Bij mij gaat de liefde echt ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl