Bij de herindelingsverkiezingen in Middelstum werd geoefend met stemmen in coronatijd
NOS Nieuws

Duizenden mbo'ers gaan helpen in stembureaus tijdens verkiezingen

Duizenden mbo'ers zullen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart gaan bijspringen in stembureaus in het hele land. Dat bevestigt de MBO Raad na een bericht in De Telegraaf.

De studenten gaan helpen bij het tellen en controleren van de stemmen. Daarnaast kunnen ze aan de slag gaan als gastheer, gastvrouw of beveiliger bij de stemlocaties. Ook is er hulp nodig bij het opbouwen van de stembureaus. "Ik denk dat ze heel breed inzetbaar zijn", zegt Rianne van der Meij, bestuurslid bij de MBO Raad, in het NOS Radio 1 Journaal.

Het plan is dan ook opgesteld door de raad. "Wij hoorden de oproep van de burgemeesters waarmee ze vrijwilligers willen gaan zoeken", zegt Van der Meij. "En wij als MBO Raad dachten: 'Wij kennen heel veel studenten die dit zouden kunnen en willen'. Het zou een hele mooie bijdrage zijn aan het burgerschapsonderwijs dat wij aanbieden op de scholen."

70.000 stembureauleden

Alle mbo-studenten kunnen zich hiervoor aanmelden. "Alle studenten die wij in het mbo hebben, zijn verantwoordelijk genoeg", zegt Van der Meij. "Ze zijn goed opgeleid en ze zullen begeleid worden. Maar het is natuurlijk wel vrijwillig."

Er zijn naar schatting 70.000 stembureauleden nodig, onder meer omdat een deel van de stembureaus twee dagen extra open gaat. Bovendien is de verwachting dat veel senioren die normaal gesproken de bureaus bemannen dit keer thuis zullen blijven vanwege corona. De hulp van de studenten komt daardoor als geroepen.

Trots

"Ik ben enorm trots dat het beroepsonderwijs op deze manier kan bijdragen", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad tegen De Telegraaf.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) over hoe de verkiezingen in coronatijd veilig gehouden kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl