Sharon Dijksma na haar installatie als burgemeester
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Sharon Dijksma ziet als burgemeester drie grote opdrachten voor Utrecht

Sharon Dijksma is officieel geïnstalleerd als burgemeester van Utrecht. In een buitengewone raadsvergadering kreeg de PvdA-politica de ambtsketen omgehangen en sprak ze de gemeenteraad voor de eerste keer toe.

De installatie van Dijksma zou aanvankelijk plaatsvinden in muziekcentrum TivoliVredenburg, maar dat ging niet door vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Er werd uitgeweken naar het stadhuis, waar volgens RTV Utrecht in totaal dertig mensen aanwezig waren.

Eerst werd waarnemend burgemeester Peter den Oudsten bedankt voor zijn inzet voor de stad. Hij verving sinds juli de naar Den Haag vertrokken Jan van Zanen. Volgens de Utrechtse commissaris van de koning Hans Oosters heeft Den Oudsten dat "naar volle tevredenheid" gedaan.

'Drie grote opdrachten voor Utrecht'

Daarna kreeg Dijksma de ambtsketen omgehangen - vanwege de coronamaatregelen door haar echtgenoot. In haar eerste toespraak als burgemeester noemde ze haar benoeming "een geweldige eer in barre tijden".

Ze zei dat ze drie grote opdrachten ziet voor Utrecht, te beginnen met de aanpak van de coronacrisis. "Want ik denk dat we er na 19 januari nog niet zijn", aldus Dijksma, verwijzend naar de datum dat de lockdown moet eindigen.

Verder noemde ze het in goede banen leiden van de groei van Utrecht - de komende jaren groeit de stad naar meer dan 400.000 inwoners - en het aanpakken van de criminaliteit. "Dat is een gigantische opdracht. We moeten de georganiseerde misdaad een halt toeroepen. Dat vraagt bestuurlijke moed en samenwerking. We moeten de rijen in de bovenwereld sluiten om de muren van de onderwereld af te breken."

Hoe ze dat wil doen, wil de kersverse burgemeester nog niet prijsgeven:

'Helaas is de Domstad ook op het gebied van toenemende criminaliteit geen kleintje meer'

De 49-jarige Dijksma heeft een brede bestuurlijke ervaring. Ze was sinds mei 2018 wethouder in Amsterdam. In 1994 begon ze haar loopbaan in Den Haag als Tweede Kamerlid, later was ze staatssecretaris in meerdere kabinetten. In november droeg de gemeenteraad van Utrecht haar voor als burgemeester. Ze liet 27 andere kandidaten achter zich.

Advertentie via Ster.nl