Duitsland is sinds vandaag in strenge lockdown
NOS Nieuws

Tweede golf in het buitenland: strenge maatregelen, of juist versoepelingen

Na de grote toename in het aantal corona-besmettingen besloot het Nederlandse kabinet een harde lockdown in te voeren. Maar hoe gaat het met die tweede golf in andere landen? We maakten een rondje langs onze correspondenten:

Duitsland - veel besmette 80-plussers

Sinds vandaag geldt in Duitsland een strenge lockdown tot 10 januari 2021. Volgens de Duitse Bondskanselier Merkel waren de eerdere maatregelen onvoldoende. De regels zijn vergelijkbaar met Nederland: alle niet-essentiële winkels en scholen zijn dicht, iedereen werkt zo veel mogelijk thuis en kappers zijn dicht. Ook is alcohol drinken buitenshuis verboden, dus kan er bijvoorbeeld geen glühwein meer worden verkocht op straat.

Correspondent Judith van de Hulsbeek:

Met de cijfers gaat het mis, de aantallen besmettingen en doden stijgen nog steeds. Per dag komen er tussen de 25.000 en 30.000 besmettingen bij. Er zijn vooral veel zorgen over de 80-plussers, onder hen nemen de besmettingen buitenproportioneel toe. Ook zijn er meer ziekenhuisopnames.

Ten opzichte van vorige week zijn er nu 26 procent minder ziekenhuisbedden vrij. Als het zo doorgaat, hebben we over drie weken geen bedden meer in Duitsland. In Saksen is de situatie het slechtst, met veel doden. Daar liggen de corona-afdelingen van veel ziekenhuizen vol en moeten al patiënten afgewezen worden. Die moeten ze gaan verplaatsen naar andere regio's.

Op de kaarten in dit artikel zie je in de grafiek het aantal gevallen per dag per 100.000 inwoners, op basis van een 7-daags gemiddelde.

Turkije - weekend lockdowns

Correspondent Mitra Nazar:

Eerst werden alleen positief geteste mensen met symptomen gemeld in Turkije en werd er gesproken van 'patiënten' in plaats van 'besmettingen'. Daar was veel kritiek op en onduidelijkheid over. Nu opeens toch alle besmettingen worden gepubliceerd, blijkt Turkije op zo'n 30.000 nieuwe besmettingen per dag te zitten. Weliswaar op een bevolking van 83 miljoen, en relatief gezien gaat het iets beter dan in Nederland op dit moment. Maar het zorgt voor onrust en angst in samenleving.

Onlangs kondigde de regering strenge maatregelen af. Er is ieder weekend een zogeheten lockdown. Dat betekent effectief een straatverbod van vrijdagavond tot maandagochtend voor iedereen, behalve mensen met essentiële beroepen. Doordeweeks gaat het leven weer door, maar er geldt dan weer een avondklok vanaf 21 uur. De horeca is dicht, maar mag wel bezorgen. Ook zijn scholen weer gesloten. Kortom: het leven staat weer nagenoeg stil, net als in het voorjaar. Toeristen zijn nog steeds welkom in Turkije. Voor hen geldt een uitzondering op de lockdownregels, ze mogen in het weekend wel de straat op.

Volgens de regering is er nog capaciteit in de ziekenhuizen. Maar artsenverenigingen zijn minder optimistisch. Zij zeggen dat de ziekenhuizen snel vol raken en personeel overwerkt is. Zorgpersoneel klaagt dat het moeilijk is om opvang voor kinderen te vinden, en dat heeft effect op de werkdruk.

Denemarken - aanscherping maatregelen

Ook de Denen maken zich zorgen over het toenemend aantal besmettingen. Waar eerst slechts in delen van het land strenge maatregelen waren afgekondigd, gelden sinds vanmiddag overal in Denemarken dezelfde regels. Zo sluit overal de horeca (behalve voor afhaal en bezorging), moet men zo veel mogelijk thuiswerken, is binnensporten verboden en is online onderwijs de norm. Ook gaan musea, bioscopen en restaurants dicht. De maatregelen gelden tot 3 januari 2021.

Denemarken is opgedeeld in vijf regio's. In de regio's Noord-Jutland en Zuid-Denemarken zijn de aantallen besmettingen per 100.000 inwoners fors toegenomen. In het Noord-Jutland is er zelfs sprake van een verdubbeling: 170 besmettingen per 100.000, in vergelijking met 77 vorige week.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Magnus Heunicke, worden de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten gehouden. Hij sluit niet uit dat er strengere maatregelen komen met de kerstdagen.

Spanje - Ramen open bij kerstdiner

Correspondent Rop Zoutberg:

Er is in Spanje nog wel een lange weg te gaan, voor je kan praten over groepsimmuniteit. In een onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd stond dat na al die maanden pas tien procent van de Spanjaarden met het virus in aanraking is geweest. Dat is nog maar heel weinig.

Maar er is ook goed nieuws: de besmettingen per 100.000 inwoners gaan langzaam maar zeker omlaag. Het is nog altijd veel, maar minder in vergelijking met Nederland, Duitsland of buurland Portugal.

Daardoor zijn de coronaregels versoepeld. Al gelden er voor de Spanjaarden allerlei adviezen rond de kerstdagen. Ze raden aan om tijdens het kerstdiner met maximaal tien personen zo veel mogelijk mondkapjes te dragen. Ook moet je de ramen openhouden. Ze adviseren de borden door één persoon te laten serveren en je handen te ontsmetten voor en na het inpakken van kerstcadeaus. Reizen in Spanje blijft toegestaan en voor kerst- en oudjaarsavond geldt een avondklok, al gaat die pas om 01.30 uur in.

België - knuffelcontacten

Correspondent Thomas Spekschoor:

Eind oktober stond België bovenaan qua besmettingen in Europa. Sindsdien zijn de cijfers hard gedaald en is er veel gebeurd. Maar inmiddels is er wel een plateau bereikt en dalen de cijfers niet verder. Sterker nog, in Vlaanderen stijgen de besmettingen weer. Daar zijn de maatregelen ook minder streng dan in Wallonië of Brussel.

In tegenstelling tot Nederland, zijn in België de winkels en scholen open. Maar er zijn zorgen over de situatie in Vlaanderen. Want als je al strenge maatregelen hebt, dan kan je eigenlijk alleen opnieuw de winkels dichtdoen. De minister van Volksgezondheid heeft toen de winkels weer opengingen gezegd dat de sluiting alleen maar voor een shockeffect moest zorgen en in de strijd tegen het virus niet veel zin heeft. Daar was veel ophef over, dus het zal moeilijk zijn om dat weer door te voeren.

De Belgen mogen een 'knuffelcontact' hebben: één vast persoon die op bezoek mag komen. Dat blijft voor de kerst hetzelfde, alhoewel singles dan wel twee mensen mogen uitnodigen.

Italië - druk op de zorg neemt af

Correspondent Mustafa Marghadi:

In Italië gaat het de goede kant op. De cijfers dalen al een tijdje, zoals de aantallen doden en besmettingen. Het land was voor enkele weken opgedeeld in rode, oranje en gele zones, afhankelijk van de besmettingsgraad. Inmiddels zijn er geen rode zones meer en zijn gebieden als Lombardije en Piemont weer geel. De horeca mag daar open zijn tot 18 uur. Wel geldt in het hele land een avondklok.

Op de straten is het weer drukker, ook hier in Rome. Ondanks dat iedereen een mondkapje draagt, is men bang dat de drukte een nieuwe besmettingspiek oplevert. De regering denkt er nu over na om het hele land tijdelijk code rood te maken rond de kerstdagen, ook al geven de cijfers daar geen aanleiding toe. Puur om een nieuwe piek in januari te voorkomen.

Vorige maand stond de zorg enorm onder druk. Door een tekort aan personeel en ziekenhuisbedden werden sommige mensen op straat behandeld, bijvoorbeeld in Napels. Momenteel zijn er circa 3000 plekken bezet op de intensive cares. Dat is nog steeds te veel, maar het daalt wel. De situatie verbetert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl