NOS Nieuws

Wekdienst 16/12: Scholen en kinderopvang dicht • Uitspraak in Charlie Hebdo-proces

Goedemorgen! Basis- en middelbare scholen en de kindervang moeten dicht. En een Franse rechter komt met een vonnis in het proces over de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in 2015.

De dag start op veel plaatsen grijs met wolkenvelden en mist, in de loop van de dag komt de zon er steeds vaker bij. Het wordt 8 of 9 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Zowel basis- als middelbare scholen sluiten hun deuren, en stappen over op online onderwijs. Ook de kinderopvang is dicht, alleen voor ouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden.
  • Ook in Duitsland gaat een strenge lockdown in. Veel bedrijven moeten dicht om het aantal contactmomenten terug te brengen.
  • De Franse rechter velt een oordeel over veertien mensen die ervan worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor aanslagen in Parijs in 2015 op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een joodse supermarkt. Drie hoofdverdachten zijn nog steeds voortvluchtig.
  • Sharon Dijksma wordt beëdigd als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Bij deze ceremonie mag door de aangescherpte coronamaatregelen slechts een beperkt aantal mensen aanwezig zijn.

Wat heb je gemist?

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat het kabinet begin januari bekijken of basisscholen eerder open kunnen dan op 18 januari. Veel partijen hebben grote moeite met de langdurige sluiting van het basisonderwijs, vanwege de gevolgen voor met name kwetsbare leerlingen. Die kunnen vaak niet overweg met onderwijs op afstand. Maar premier Rutte wil "zeer terughoudend" zijn.

Deskundigen betwijfelen of het sluiten van basisscholen een groot effect heeft op de verspreiding van het virus, maar volgens premier Rutte hebben we niet meer de luxe om te kijken naar het effect van iedere specifieke maatregel. "Je moet en-en doen, het is de optelsom."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Overnachten in een hotel en op die manier toch uit eten kunnen. Van deze 'omweg' werd de afgelopen tijd dankbaar gebruikt gemaakt. De horeca was al dicht en zo konden mensen toch uit eten.

Ook voor de Kerst was zo'n hotelkerstdiner een hit. Maar met de nieuwe coronamaatregelen kan er een streep door dit plan. Het regent dan ook annuleringen bij hotelketens.

Ook dit hotel gaat in 'winterslaap':

Het regent annuleringen bij dit hotel: 'We gaan in winterslaap'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl