In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Al 71 skeletten in massagraf Vianen, waarschijnlijk slachtoffers van veldslag

In het massagraf dat vorige maand werd ontdekt in Vianen zijn inmiddels 71 skeletten gevonden. Het gaat volgens de gemeente waarschijnlijk om slachtoffers van een veldslag ten tijde van de Stichtse Oorlog of Tachtigjarige Oorlog.

Het graf kwam aan het licht bij werkzaamheden aan de stadsgracht. Er liggen voornamelijk tieners en jongvolwassenen, meldt RTV Utrecht. Bij twee skeletten is bewijs gevonden van extreem geweld. Bij het ene is het heiligbeen doorgehakt en bij het andere is de bovenkant van het schedeldak geslagen.

De gemeente Vijfheerenlanden brengt het graf in verband met de Stichtse Oorlog (1481-1483) en de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Vianen werd in 1567 door de Spanjaarden ingenomen. "Als deze jongens toen zijn gevallen dan is er dus formeel sprake van slachtoffers die net aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog zijn gevallen", aldus de gemeente.

Archeologen spraken eerder al van een bijzondere vondst:

Opgravingen in Vianen leggen massagraf bloot

Omdat er geen voorwerpen zijn gevonden, is het lastig om die theorie hard te maken. Ook zijn er geen historische bronnen bekend waarin wordt gesproken over een massagraf op deze locatie. "Voor zover we nu weten is er niet eerder een massagraf gevonden uit de periode waar we nu over spreken."

Meer duidelijkheid

De skeletten worden de komende weken stuk voor stuk uit de klei gehaald, gewassen en gedroogd. Een deel wordt onderzocht op bijvoorbeeld sporen van geweld. Ook wordt aan de hand van koolstofdatering gekeken of beter kan worden ingeschat van wanneer het massagraf stamt. In de loop van volgend jaar wordt meer duidelijkheid verwacht.

Advertentie via Ster.nl