NOS NieuwsAangepast

Detailhandel heeft veel vragen, basisscholen voelen zich overvallen

Het nieuws over de harde lockdown die de komende nacht ingaat, leidt tot veel reacties bij betrokken organisaties in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang en natuurlijk bij het bedrijfsleven. Een overzicht:

Detailhandel - INretail

Paul te Grotenhuis van INretail, de brancheorganisatie van winkels, zegt: "Het is voor ons heel erg onduidelijk om welke winkels het gaat. Welke winkels zijn essentieel en welke niet? Een supermarkt of apotheek is duidelijk, maar hoe zit het met een dierenwinkel?"

Zijn achterban, vooral bestaande uit non-food-winkels, reageert volgens Te Grotenhuis verrast. "We zijn overspoeld met reacties. Er is zoveel onduidelijkheid. Daarbij denken wij en veel winkeliers dat het heel anders kan. Sommige winkels zeggen: 'Ik zit met mijn winkel in een dorp, het is hier hartstikke rustig, waarom moet ik dicht?'"

Wat voor Te Grotenhuis wel duidelijk is, is dat dit rampzalig gaat zijn voor winkelondernemers: "December is de belangrijkste maand van het jaar."

Deze winkeliers hebben geen idee wat ze de komende periode moeten doen:

Openblijven of niet? 'Tja, ik weet het ook niet'

Bedrijfsleven - MKB Nederland

"Een keiharde klap, vooral voor winkeliers", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. "Het is niet eerlijk dat ondernemers een groot deel van de prijs betalen van deze gezondheidscrisis, maar het is niet anders."

De belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf zegt in een uitgebreidere verklaring ook alvast te willen kijken voor de periode na 19 januari, als winkels mogelijk weer open kunnen gaan. "Dat wil zeggen: doorgaan met de eerder aangekondigde pilots in onder meer de evenementenbranche en een verdere inzet om met gericht testbeleid het virus in te dammen."

Onderwijs - VO-Raad

Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-Raad, de belangenorganisatie van middelbare scholen, reageert met instemming op de aangekondigde lockdown en de sluiting van scholen. "Ik denk dat er op de scholen overwegend begrip is", zei hij op NPO Radio 1.

Rosenmöller sprak in een eerste reactie van een relatief korte tijd die scholen moeten sluiten, omdat deze week al de kerstvakantie zou beginnen. In de eerste twee weken van januari wordt thuisonderwijs gegeven. "De scholen zullen de paar dagen voor de vakantie benutten voor het voorbereiden van thuisonderwijs. Daar gaan we vanaf 4 januari volop mee aan de slag."

Onderwijs - PO-Raad

De koepelorganisatie van basisscholen reageert juist "verbijsterd en verdrietig" op de sluiting van scholen en zegt zich overvallen te voelen. "We moeten online onderwijs geven, maar ook noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen met ouders met cruciale beroepen. Dus we werken anderhalf keer zoveel", zegt voorzitter Rinda den Besten.

De PO-Raad zegt dat het "zoveel beter en fijner was geweest voor iedereen" als deze opties al eerder op tafel hadden gelegen. "Dan was het nog niet leuk - online onderwijs is echt minder - maar dan was het misschien wat makkelijker te organiseren geweest dan nu."

Kinderopvang - Boink

Gjalt Jellesma van Boink, de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, had een nieuwe sluiting van opvanglocaties niet zien aankomen. "Dat die erbij betrokken worden, verbaast me wel enigszins", zegt hij. "Vooral omdat ouderen met jonge kinderen in een spagaat terechtkomen die niet op te lossen is."

Jellesma benadrukt dat de noodopvang open blijft, voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Verder roept hij het kabinet op om snel duidelijkheid te geven over eventuele compensatie voor ouders. Jellesma denkt dat de bereidheid om tijdens de lockdown de opvangkosten door te betalen fors minder zal zijn dan in het voorjaar, als niet duidelijk is of mensen dat geld kunnen terugkrijgen.

Zorg - V&VN

"Het kan niet veel strenger dan wat nu op de plank ligt", zegt bestuurder Gerton Heyne van de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN) over de harde lockdown. "Dit gaat zeker de druk op de zorg verminderen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit gaat leiden tot minder besmettingen en dus tot minder ziekenhuisopnames."

De reacties onder zorgpersoneel dat Heyne vertegenwoordigt zijn tweeledig, zegt hij. "Vanuit hun professie hoor ik: dit is noodzakelijk. Verzorgenden en verpleegkundigen snappen die maatregelen en zijn er blij mee. Maar die mensen zijn tegelijk ook moeder of kind. Dus iedereen levert erbij in."

Contactberoepen - BMS

De Belangenvereniging voor Beroepsbeoefenaars in de Massage en Sportverzorgingsbranche noemt de aanstaande sluiting onvermijdelijk, maar reageert ook teleurgesteld. "Want juist in deze tijd met stress, is dit een contactberoep om dit niet aan de kant te schuiven", zegt BMS-voorzitter Ad Scheepbouwer. "Maar als het de bestrijding van het virus stimuleert, snap ik de beslissing wel."

Volgens Scheepbouwer werden masseurs vanmiddag platgebeld met de vraag om een lastminute-afspraak. "Maar vol is vol, en na vanavond is het gewoon afgelopen." Al zijn er masseurs die overwegen om toch door te gaan met hun werk, bijvoorbeeld bij mensen thuis. Scheepbouwer is daartegen: "We hebben onze leden een mail gestuurd dat ze vooruitlopend op het verhaal alle afspraken annuleren."

Contactberoepen - Anbos

De Vereniging voor Schoonheidsspecialisten spreekt van een enorme klap voor de branche, "vooral omdat deze periode de drukste tijd van het jaar is". "Er wordt in de schoonheidssalons in de maand december bijna het dubbele gedraaid van normaal", zegt brancheorganisatie Anbos. "Deze kerstperiode was voor de beroepsgroep de enige mogelijkheid om het financiële gat van de eerste lockdown voor een deel te dichten."

De organisatie wil meer financiële steun zodat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. De vereniging benadrukt verder dat schoonheidsspecialisten veilig en hygiënisch werken en dat van grote samenkomsten in de salons geen sprake is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl