Wijnkoperij Henri Bloem in Amersfoort
NOS Nieuws

Overheidscampagne tegen overmatig drinken, maar wijnhandel heeft het druk

Voor het eerst sinds de jaren negentig is er een overheidscampagne die Nederlanders moet aansporen minder alcohol te drinken. 'Dranquilo' is het devies, dat zoiets als 'rustig aan met de drank' betekent. De campagne begint in een decembermaand zonder horeca.

Bij wijnkoperij Henri Bloem in Amersfoort is van terughoudendheid niets te merken. Het is druk in de winkel, en dat is sinds de eerste lockdown al zo. "De restaurants zijn gesloten, niemand gaat op vakantie; heel veel van onze cliënten gaan normaal gesproken op vakantie naar het buitenland en uiteraard uit eten", zegt winkelier Wim de Jong. "De mensen komen nu bij ons om het gezellig te maken in eigen huis, en daar profiteren wij van."

Borstkanker

Dat alcohol niet goed is voor de gezondheid, weten ook de klanten in de winkel wel. Maar wat de effecten van alcohol op het lichaam nu precies zijn, is lastiger. En bij hoeveel glazen in de week kunnen die effecten optreden?

"We denken vaak dat er problemen door alcohol ontstaan als je heel veel drinkt, maar dat zit ook al in kleine hoeveelheden. Daar weten we langzamerhand steeds meer over", zegt Ninette van Hasselt, hoofd van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos-instituut.

Het zijn niet supergrote risico's, maar ze beginnen al wel bij één glas per dag.

Ninette van Hasselt, Trimbos-instituut

"Dan heb je het bijvoorbeeld over borstkanker. Het zijn geen supergrote risico's, maar ze beginnen al wel bij één glas per dag." Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat de meeste Nederlanders niet weten dat alcohol het risico op kanker, dementie of een miskraam vergroot.

Volgens staatssecretaris Blokhuis is de 'Dranquilo'-campagne niet bedoeld om met het vingertje te wijzen, maar wel om mensen bewuster te maken. In het Nationaal Preventieakkoord was al afgesproken dat het bewustzijn van het gebruik van alcohol en de kennis van de effecten omhoog moet. Het percentage overmatige en zware drinkers moet juist worden verlaagd.

Tijd en geld

Hoogopgeleide 65-plussers zijn het vaakst overmatige drinkers, bleek al uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, RIVM en Trimbos-instituut. "Als mensen veel tijd hebben en geld en ook nog heel sociaal bezig zijn, dan zie je het alcoholgebruik enorm toenemen", aldus Van Hasselt.

"Ik houd het gewoon netjes. Doordeweeks niet te veel, in ieder geval", zegt een klant van de wijnkoperij in Amersfoort. "Ik weet dat te veel niet goed is, maar dat is met alles toch?".

Een ander is wat voorzichtiger. "Af en toe drink ik ook weleens niet. Ik heb na de vakantie twee maanden niet gedronken. Vorig jaar zelfs vier maanden niet."

In sommige periodes wordt het snel te veel, weet hij. "Zo in de zomervakantie, zeker als je bijvoorbeeld in Italië zit. Bij de lunch, 's avonds: het gaat maar door. Dan wordt het heel gewoon, en als het gewoon is proef je het niet meer." Samen met zijn vrouw stopt hij dan een tijdje met drinken. "Als je de hoeveelheid even terugbrengt, dan smaakt het ook weer lekker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl