ANP

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak in het kort geding over het vuurwerkverbod. In Brussel gaat de EU-top verder. En het is Paarse Vrijdag: scholieren en studenten dragen paarse kleren uit solidariteit met de lhbti-gemeenschap.

Na een frisse start van de dag neemt de bewolking vandaag snel toe en vanuit het zuidwesten volgt regen. Met 3 tot 5 graden is het waterkoud. De komende dagen blijft de bewolking overheersen en valt er geregeld wat regen. Daarbij wordt het flink zachter.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechter doet vanochtend uitspraak in het kort geding over het vuurwerkverbod. Zo'n 150 vuurwerkhandelaren eisen dat ze dit jaar toch vuurwerk mogen verkopen.
  • Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) organiseert een openbare vergadering om burgers te informeren over de EU-regelgeving rondom de goedkeuring van coronavaccins. Ook de rol van het EMA bij het ontwikkelen, evalueren, goedkeuren en monitoren van deze vaccins komt ter sprake. De vergadering is om 13.00 uur hier online te volgen.
  • En het is Paarse Vrijdag. Scholieren en studenten kunnen paarse kleren aantrekken om zo hun solidariteit te tonen aan de lhbti-gemeenschap. Voor het eerst doen ook basisscholen mee.

Wat heb je gemist?

De Europese Unie gaat nieuwe sancties opleggen aan Turkije, hebben de EU-leiders afgesproken op dag 1 van hun top in Brussel. Reden daarvoor zijn de illegale gasboringen in de Middellandse Zee bij Griekenland en Cyprus. Turkije maakt aanspraak op wateren die volgens het internationale recht bij de twee landen horen.

Griekenland en Cyprus willen al langer dat de EU maatregelen neemt tegen de Turken. Tot nu toe zijn er alleen tegen twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf strafmaatregelen genomen, zoals een inreisverbod in de EU.

De EU-top gaat vandaag verder; onder meer de brexit en het klimaatbeleid staan nog op de agenda.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dit is de nieuwe cover van Time Magazine. Het blad heeft aankomend president van Amerika Joe Biden en de nieuwe vicepresident Kamala Harris gekozen tot personen van het jaar. Volgens het blad hebben de Democraten "het Amerikaanse verhaal veranderd, door te laten zien dat empathie sterker is dan verdeeldheid en omdat ze een rouwende wereld willen helen".

Vorig jaar werd klimaatactiviste Greta Thunberg verkozen tot Persoon van het jaar. In ons artikel over de verkiezing lees je wie er nog meer genomineerd waren - en wie Time nog meer heeft geëerd.

Fijne dag!

STER reclame