In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Plakboek vol knipsels en foto's met prins Bernhard gevonden in Amerika

Bij een online veiling op een internationale website is een plakboek vol knipsels en foto's van prins Bernhard gevonden. Het boek is gemaakt in de jaren '50.

Journalist Lammert de Bruin, van onder meer het radio- en tv-programma EenVandaag, kwam het boek tegen tijdens een zoektocht naar de eerste biografie van de prins. Die is geschreven door een Amerikaanse journalist.

De Bruin kocht het boek ongezien, van een antiquair in Massachusetts voor omgerekend zo'n zestig euro. "Gisteren kwam het binnen, ik deed het open en viel bijna van mijn stoel", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Diners met staatshoofden

Het boek staat volgens De Bruin vol met foto's, uitnodigingen en menu's van diners. "Het programma van een staatsbezoek van de Franse president, maar ook alle menu's van lunches en diners met staatshoofden".

Zo zijn er foto's van een diner op het paleis van de voormalig Ethiopische keizer Haile Selassie, maar ook van audiënties met het Noorse koninghuis en de toen nog Japanse kroonprins Akihito.

Adjudant van de prins

Het boek is samengesteld door luitenant Anton Elbers. Hij was begin jaren '50 de adjudant van prins Bernhard en vergezelde hem bij veel officiële gelegenheden.

De luitenant, die voor zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beloond met het Bronzen Kruis, verhuisde later met zijn Amerikaanse vrouw naar de Verenigde Staten. Daar is hij tot zijn dood in 2006 blijven wonen. Hoe het plakboek vervolgens bij een antiquair in Massachusetts belandde, is onbekend.

Elbers woonde voor zijn emigratie in Soest, net als De Bruin nu. "In het boek zat ook een ansichtkaart van prins Bernhard, gestuurd naar zijn huis aan de Vredenhofstraat. Daar rijd ik elke dag langs als ik naar mijn werk ga. Het is gek om te bedenken dat het plakboek en dat kaartje weer terug is in Soest. Bijna alsof het zo had moeten zijn."

Wat De Bruin met het boek gaat doen weet hij nog niet. "Ik wil eerst goed uitzoeken wat er allemaal in zit en wie er op de foto's staan. En wie weet wat ik ermee ga doen. Misschien iets over schrijven of een podcast opnemen."

Advertentie via Ster.nl