Chloé Lopes Gomes
NOS Nieuws

Racisme bij Staatsballett Berlin, eerste zwarte danseres vecht ontslag aan

De eerste zwarte danseres van het prestigieuze Staatsballett, beschuldigt dit belangrijkste balletgezelschap in Berlijn van racisme. Chloé Lopes Gomes, een Franse met Algerijnse en Kaap-Verdische achtergrond, zegt dat haar regelmatig is verteld dat ze vanwege haar huidskleur niet in het gezelschap paste.

De directeur van het Staatsballet, Christiane Theobald, schreef deze week in een advertentie: "Het racistische en discriminerende gedrag dat in ons bedrijf aan het licht kwam, doet ons groot verdriet ... De noodzakelijke vaardigheden en instrumenten om met discriminatie om te gaan, moeten grondig worden uitgewerkt". Ze kondigde aan dat er een gedragscode komt voor het Staatsballett met daarin een antidiscriminatieclausule.

De Berlijnse cultuurminister Klaus Lederer zegt "geschokt" te zijn door de gang van zaken en prees Theobald voor haar onmiddellijke handelen. Degenen die gediscrimineerd hebben, zullen de gevolgen daarvan ondervinden, zei hij ook.

Volgens Lopes Gomes moest ze haar gezicht wit schminken en werden er regelmatig racistische opmerkingen gemaakt:

'Niemand in het gezelschap heeft me kunnen beschermen'

Lopes Gomes trad in 2018 toe tot het corps de ballet. Haar balletmeesteres zou haar vanaf de allereerste dag hebben ingewreven dat ze niet in het gezelschap paste, haar huidskleur niet esthetisch was, en dat ze alleen was aangenomen om te laten zien dat het bedrijf "er ook zo-een heeft".

Ook dwong haar dansleraar de 29-jarige ballerina witte make up te dragen tijdens uitvoeringen van het Zwanenmeer, zodat ze "op zou gaan" in de groep. Hoewel ze dat weigerde en zich meerdere keren bij de directie beklaagde over racistische misdragingen van haar dansleraar en balletmeesteres, greep niemand in, zegt ze in een interview met The Guardian.

Ook haar mededansers namen het niet voor haar op: "Dansers leefden in angst om te worden ontslagen als ze klaagden", aldus de ballerina. "Er is bij het gezelschap geen veilige manier voor dansers om discriminatie of mishandeling te melden."

Uitvoering 'From Berlin with Love' van het Staatsballett, afgelopen november

Afgelopen oktober kreeg de 29-jarige ballerina te horen dat haar contract niet verlengd zou worden. Volgens de leidinggevenden was dat vanwege de coronacrisis. Lopes Gomes trekt dat in twijfel en heeft een advocaat in de arm genomen om haar ontslag aan te vechten.

Het racismeschandaal zorgt voor veel reacties op sociale media. Onder meer Misty Copeland, de hoofddanseres van het American Ballet Theatre, sprak haar steun uit voor Lopes Gomes.

'Modernisering mislukt'

De Duitse danscriticus Dorion Weckmann noemt de gang van zaken binnen het Staatsballett "niet echt verrassend". Volgens haar is dit niet de enige culturele instelling met een racismeprobleem.

Als voorbeeld geeft ze het ballet bij de Opera van Parijs, waar afgelopen september vijf dansers een manifest schreven waarin ze nadrukkelijk aandrongen op antiracistische maatregelen. Niet alleen binnen het gezelschap, maar ook binnen het repertoire. "Maar elke poging tot modernisering daar mislukt", aldus Weckmann.

Gomes Lopes maakte eerder een dans tegen racisme:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl