De Libische krijgsheer Haftar AFP

Troepen van het Libische Nationale Leger (LNA) hebben een Turks vrachtschip onderschept voor de kust van Libië. Het schip dat onder Jamaicaanse vlag voer, was op weg naar de havenstad Misrata, ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

Aan boord van de Mabrouka waren 17 bemanningsleden, onder wie negen Turken. Dat meldt een woordvoerder van het LNA, dat onder leiding staat van generaal Khalifa Haftar. Het schip is naar de haven van Ras al-Helal gesleept. Daar wordt onderzocht of er regels zijn overtreden.

Turkije veroordeelt de actie. In een verklaring waarschuwt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken voor eventuele tegenmaatregelen. Het ministerie vindt dat het schip de reis naar het westen van Libië moet kunnen voortzetten. "Wie de Turkse belangen in Libië schendt, moet rekening houden met ernstige consequenties en wordt gezien als een legitiem doelwit", waarschuwt het ministerie.

Turkije steunt samen met Qatar de internationaal erkende regering van Libië. Die regering strijdt al jaren tegen het LNA, dat de steun heeft van Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Spanningen tussen Berlijn en Ankara

Vorige maand werd een Turks schip ervan verdacht wapens voor Libië te vervoeren. Om het schip te controleren, kwam een Duitse helikopter aan boord. Dat leidde tot spanningen tussen Duitsland en Turkije. Turkije riep naar aanleiding van het incident ambassadeurs van de EU, Duitsland en Italië op het matje wegens "het onwettig zoeken op een Turks schip met Libië als bestemming".

Sinds de val van generaal Kadhafi in 2011 wordt het land geteisterd door chaos en oorlog. Buitenlandse hulp heeft niet geholpen om de conflicten te beslechten. In oktober tekenden de strijdende partijen met Haftar aan de ene kant en de door de VN erkende regering aan de andere kant een wapenstilstand.

STER reclame