De ME greep afgelopen weekend in op Urk. ANP

Een man uit Urk is opgepakt voor het bedreigen van burgemeester Cees van den Bos op sociale media. De burgemeester deed daarvan aangifte, meldt Omroep Flevoland.

De aard van de bedreiging is niet bekendgemaakt. Het is al enkele weken onrustig in Urk. Ook twee agenten hebben aangifte gedaan. Jongeren stichten branden in het vissersdorp, plegen vernielingen en bestoken hulpverleners en agenten met zwaar vuurwerk, stenen en flessen.

In de nacht van zaterdag op zondag werden ook molotovcocktails gegooid. De burgemeester voelde zich genoodzaakt een noodbevel af te kondigen. Na een aantal charges van de ME werd het na middernacht weer rustig op straat.

De ME grijpt in bij ongeregeldheden op Urk:

Mobiele eenheid grijpt in bij ongeregeldheden in Urk

Afgelopen weekend zijn dertien mannen aangehouden voor hun rol in de vuurwerkrellen. Het zijn overwegend mannen van rond de 20 jaar, één verdachte is 40 jaar. Ze worden onder meer verdacht van brandstichting, gooien met zwaar vuurwerk en poging tot zware mishandeling.

In een poging nieuwe rellen te voorkomen, stelde Van den Bos vrijdag een samenscholingsverbod in Urk in. Ook wees hij het dorp aan als veiligheidsrisicogebied. De politie mag in zo'n gebied preventief fouilleren. Tien relschoppers kregen een gedragsaanwijzing voor twee weekenden, wat betekent dat ze op vrijdag- en zaterdagavond thuis moeten blijven.

STER reclame