Premier Johnson
NOS NieuwsAangepast

Britse premier Johnson naar Brussel voor brexit-onderhandelingen

De Britse premier Boris Johnson gaat deze week naar Brussel in een poging een doorbraak te forceren in de onderhandelingen over de brexit. Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken elkaar vanavond telefonisch en kwamen daarna met een gezamenlijke verklaring.

De twee zeggen dat er nog steeds grote verschillen van mening zijn en dat een akkoord nog ver weg is.

Wanneer Johnson naar Brussel gaat, is niet bekendgemaakt. Wel is zeker dat alle EU-regeringsleiders daar donderdag en vrijdag ook zijn, vanwege een EU-top.

De verschillen van mening gaan vooral over de visserij, eerlijke concurrentie tussen Europese en Britse bedrijven en het toezicht daarop. De EU en het VK zijn in de onderhandelingen nog steeds niet nader tot elkaar gekomen. EU-onderhandelaar Michel Barnier vatte het vanochtend kort samen: "Wat de Britten vragen kan niet."

Haast

Voor beide kampen dringt de tijd. Nog deze maand moeten de EU en het VK niet alleen tot een akkoord zijn gekomen; die deal moet voor die tijd ook nog langs het Europees Parlement en het Lagerhuis worden geloodst.

Als dat niet lukt, dan zullen beide partijen zich aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie moeten houden. In de praktijk betekent dat onder meer dat er op veel producten importheffingen zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl