Een gesloten terras in Eindhoven ANP

Goedemorgen! De horeca demonstreert in Den Haag om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin de sector zich bevindt. En de rechtbank oordeelt of Sunweb af mag zien van de overname van Corendon.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag is het bewolkt met van tijd tot tijd regen. In de middag wordt het vanuit het zuiden droger en het wordt 3 tot 7 graden.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De horeca vraagt aandacht voor de penibele situatie waarin de sector zich bevindt. Er wordt vanaf 12.00 uur onder meer gedemonstreerd op de Koekamp in Den Haag. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de campagne Black Monday. KHN wil dat de overheid met financiële compensatie komt. Om 19.00 uur doen verschillende horeca-uitbaters hun buitenlichten 5 minuten aan.
  • De rechter doet uitspraak in een kort geding dat reisorganisatie Corendon heeft aangespannen tegen branchegenoot Sunweb. Corendon zou voor 146 miljoen euro overgenomen worden Sunweb, maar volgens Sunweb-eigenaar Triton heeft Corendon niet op tijd aan "cruciale voorwaarden" voor de overname voldaan.
  • Prinses Amalia is jarig. De kroonprinses wordt 17. Volgens haar moeder Máxima zal de familie haar verjaardag de hele week vieren. Vanwege de coronamaatregelen mag ook de koninklijke familie maar drie bezoekers per dag ontvangen.

Wat heb je gemist?

De KNVB moet zich nadrukkelijker uitspreken tegen de schendingen van de mensenrechten in Qatar. Die oproep doet Amnesty International aan de vooravond van de loting van de kwalificatiereeks voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.

Sinds het land het evenement in 2010 kreeg toegewezen, worden er op grote schaal mensenrechten geschonden, zegt de mensenrechtenorganisatie. Twee miljoen arbeidsmigranten werken in barre omstandigheden aan de bouw van de WK-stadions en de infrastructuur. Ze krijgen daar amper of helemaal niks voor betaald. Daarnaast zijn naar schatting (Qatar geeft geen officiële cijfers vrij) al meer dan 1.000 gastarbeiders overleden tijdens de stadionbouw.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Meer dan 60.000 koala's zijn in 2019 en 2020 het slachtoffer geworden van de bosbranden in Australië, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een nieuw rapport. De dieren werden gedood, raakten gewond of moesten vluchten voor de branden, die ook aan 33 mensen het leven kostten.

Hulpverleners met een geredde koala op Kangaroo Island, afgelopen januari AFP

Pakweg 24 miljoen hectare aan landoppervlak ging in vlammen op, ongeveer zes keer de oppervlakte van Nederland. Premier Scott Morrison bestempelde de periode tussen juni 2019 en mei 2020 tot 'zwarte zomer'.

De hoge aantal getroffen koala's is vooral een probleem, zegt de Australische WWF-directeur Dermot O'Gorman, omdat er niet zo veel meer zijn: in 2016 waren er naar schatting nog zo'n 329.000 koala's in Australië, maar door jaarlijkse bosbranden in het land is dat aantal waarschijnlijk flink afgenomen.

Fijne dag!

STER reclame