Een vestiging van de Commonwealth Bank in Melbourne AFP

De Commonwealth Bank of Australia (CBA) vestigt zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Tot nu toe zat het in Londen. De bank noemt de brexit als reden. Vanuit Nederland wil de bank zijn diensten in de EU voortzetten, wat de uitkomst van de brexit ook wordt.

De bank gaat opereren vanaf de Zuidas, het zakendistrict in de hoofdstad. CBA is de grootste bank van Australië met een marktwaarde die ruim het dubbele is van ING, de grootste Nederlandse bank.

CBA zegt in een persbericht dat Amsterdam "de perfecte keuze is". Het bedrijf heeft in Europa al veel institutionele klanten, zoals pensioenfondsen. Ook denkt de Australische bank te profiteren van de fintech-sector in Nederland, de bedrijfstak die draait om technologische innovatie in de financiële sector.

Commonwealth blijft ook in Londen

Volgens het FD komen er voor CBA zo'n 25 man in Amsterdam werken, in mei of juni moeten dat er zo'n vijftig zijn. De vestiging in Londen, waar de bank al decennia actief is, blijft ondertussen gewoon open. Daar heeft de bank circa tweehonderd man werken. "Ook na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie blijft daar natuurlijk gewoon veel handel zitten", zegt bestuursvoorzitter Hendriks van CBA Europe tegen de krant.

Veel andere internationale banken die zich in de EU wilden vestigen nu het Verenigd Koninkrijk daar niet meer toe behoort, kozen voor Frankfurt of Parijs in plaats van Amsterdam. Dat kwam vooral door de bonusregels voor bankiers, die in Nederland strenger zijn dan in de buurlanden.

STER reclame