
Grootste bank van Australië vestigt Europees hoofdkantoor in Amsterdam
De Commonwealth Bank of Australia (CBA) vestigt zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Tot nu toe zat het in Londen. De bank noemt de brexit als reden. Vanuit Nederland wil de bank zijn diensten in de EU voortzetten, wat de uitkomst van de brexit ook wordt.
De bank gaat opereren vanaf de Zuidas, het zakendistrict in de hoofdstad. CBA is de grootste bank van Australië met een marktwaarde die ruim het dubbele is van ING, de grootste Nederlandse bank.
CBA zegt in een persbericht dat Amsterdam "de perfecte keuze is". Het bedrijf heeft in Europa al veel institutionele klanten, zoals pensioenfondsen. Ook denkt de Australische bank te profiteren van de fintech-sector in Nederland, de bedrijfstak die draait om technologische innovatie in de financiële sector.
Commonwealth blijft ook in Londen
Volgens het FD komen er voor CBA zo'n 25 man in Amsterdam werken, in mei of juni moeten dat er zo'n vijftig zijn. De vestiging in Londen, waar de bank al decennia actief is, blijft ondertussen gewoon open. Daar heeft de bank circa tweehonderd man werken. "Ook na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie blijft daar natuurlijk gewoon veel handel zitten", zegt bestuursvoorzitter Hendriks van CBA Europe tegen de krant.
Veel andere internationale banken die zich in de EU wilden vestigen nu het Verenigd Koninkrijk daar niet meer toe behoort, kozen voor Frankfurt of Parijs in plaats van Amsterdam. Dat kwam vooral door de bonusregels voor bankiers, die in Nederland strenger zijn dan in de buurlanden.
LHV: vaccineren van huisartsen start toch nog deze week
Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden is de afgelopen weken veel discussie ontstaan. Door de opkomst van de Britse variant van het coronavirus worden ze sneller dan verwacht gevaccineerd.
Premies pensioenfondsen stijgen dit jaar meer dan ooit
Stijgingen van de pensioenpremie met 10 procent of meer zijn geen uitzondering. Bovendien krijgen werknemers bij veel fondsen voor hun hogere premie minder pensioen.
'Avondklok of bezoekverbod onontkoombaar om stijging curve te voorkomen'
De Britse coronavariant is minder besmettelijk dan gedacht. Maar epidemiologen waarschuwen dat de risico's groot blijven.