Het detentiecentrum in El Paso van de Amerikaanse Immigratiedienst AFP

Een Nederlandse vader wordt al weken in Texas vastgehouden in een detentiecentrum in El Paso, vlak bij de Mexicaanse grens. Frank Vingerhoed (58) uit Emmen wordt ervan verdacht illegaal de grens over te zijn gestoken, zegt zijn zus tegen het Dagblad van het Noorden.

De zus vertelt dat hij dit deed om bij een voogdijzitting over zijn drie dochters (5, 10 en 11 jaar) te kunnen zijn. "Maar hij kwam de VS niet binnen. Uit pure wanhoop is hij illegaal de grens overgestoken."

Vingerhoed verbleef eerst vijf weken in een hotel in Mexico en probeerde tevergeefs de VS in te komen met een visum. Daarna besloot hij het over een andere boeg te gooien. In de nacht van 2 op 3 november begon Vingerhoed aan een wandeltocht door de woestijn. Na twaalf uur lopen stak hij zwemmend de Rio Grande over naar de VS. "Hij is bijna verzopen", zegt zijn zus. "In Amerika is hij vrijwel direct opgepakt door de grenspolitie."

Slapen met het licht aan

De Nederlander zit nu al een maand in een zogeheten Service Processing Center in El Paso, van de Amerikaanse immigratiedienst. Volgens zijn zus leeft hij daar onder erbarmelijke omstandigheden. "Het eten is slecht, het is er koud en hij slaapt op een matrasje met het licht aan."

Vingerhoed deelt zijn cel of barak met veertig anderen en weet niet of hij wordt vervolgd of het land uit moet. "Ze zeggen dat niemand eruit mag vanwege corona." Zijn zus noemt het een uitzichtloze situatie.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in het AD weinig te kunnen doen voor de Nederlander. Alle Amerikaanse penitentiaire inrichtingen zijn in volledige lockdown. "Vanwege de pandemie is het bezoeken van gedetineerden door ambassadepersoneel helaas niet mogelijk. Waar we kunnen, onderhouden we telefonisch contact, maar omdat veel gedetineerden in quarantaine worden gehouden is daar helaas ook niet altijd gelegenheid voor."

Ontvoerd naar Emmen

De Nederlander woonde tot 2019 illegaal met zijn kinderen en toenmalige vrouw in de VS. Nadat zijn geliefde hem verliet voor een Amerikaan, ontvoerde hij de kinderen en nam hen mee naar Emmen. Daar zijn ze na een half jaar weggehaald door de politie.

STER reclame