Brandweermannen blussen de brand in de garagebox ANP

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 52-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs voor de moord op een voormalige vriend en zakenpartner. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De man moet ook aan de weduwe en de zoon van het slachtoffer een schadevergoeding van meer dan een half miljoen euro betalen.

Gruwelijke moord

"De verdachte heeft het slachtoffer op een gruwelijke wijze vermoord en de nabestaanden onbeschrijflijk en onherstelbaar leed toegebracht", zegt de rechtbank. "Deze brandmoord verdient zonder meer het predicaat sadistisch."

De veroordeelde Janie H. had op het moment van de moord last van een psychische stoornis, waardoor hij door de rechtbank verminderd toerekenings­vatbaar is verklaard. H. noemde dat eerder "een kronkel in zijn hoofd".

Het OM stelde vorige maand vast dat een langlopend zakelijk conflict het motief was geweest voor deze moord. "Hoe ziek moet je zijn om iemand zo te willen zien lijden?", zei de officier van justitie.

Wasbenzine

Het slachtoffer werd in april 2019 in zijn garage door twee mannen overrompeld en op een stoel vastgebonden. Daarna lieten ze H. binnen en vertrokken weer. H. besprenkelde het slachtoffer met wasbenzine en dreigde hem in brand te steken, terwijl hij zelf een sigaret rookte en een biertje dronk. Na drie kwartier stak hij het slachtoffer in brand en ging ervandoor.

De man wist zich nog los te maken en tegen buurtbewoners te zeggen wie de dader was. Hij overleed in een brandwondencentrum.

De politie hield nog een verdachte aan op verdenking van medeplichtigheid, maar er was onvoldoende bewijs tegen hem.

Dit is wat de politie destijds zei:

Politie: 'Slachtoffer had het over drie daders'

STER reclame