ANP

Goedemorgen! Vandaag hoort Thierry Baudet of de leden van Forum voor Democratie verder met hem willen en overlegt het Outbreak Management Team of de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden rond de feestdagen.

Vanochtend is het bewolkt met nog wat regen. Vanmiddag breekt de zon vaker door en valt aan de kust nog een enkele bui. De temperatuur stijgt naar 7 of 8 graden bij een stevige zuidenwind. Morgen is het droog en vrij zonnig. Met 5 graden is het wel frisser.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanavond wordt duidelijk of Forum voor Democratie verder gaat met of zonder Thierry Baudet als politiek leider. De leden van de partij kunnen sinds gisteravond online hun stem uitbrengen. Om 18.00 uur sluit de digitale stembus, enkele uren later volgt de uitslag.
  • De rechtbank in Breda doet uitspraak in de zogeheten brandmoordzaak. De zaak draait om de moord op een 49-jarige garagehouder, ruim anderhalf jaar geleden. De man werd naar zijn garage gelokt, daar vastgebonden en in brand gestoken. Tegen de verdachte, een voormalige vriend en zakenpartner van het slachtoffer, is 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
  • De SP beslist in een extra partijraad of hun jongerenorganisatie ROOD aan de partij verbonden kan blijven. De nieuwe voorzitter van ROOD is door de SP geroyeerd, omdat hij een geradicaliseerde "zolderkamercommunist" zou zijn.
  • Het Outbreak Management Team overlegt of de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden rond de feestdagen. Daarna zullen ze een advies uitbrengen aan het kabinet, dat dinsdag bekendmaakt of die eventuele versoepelingen er echt komen.
  • Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt de eerste Erfgoed-vrijwilligersprijs uit. Met die prijs worden vrijwilligersteams beloond die zich inzetten voor het cultureel erfgoed in Nederland.

Wat heb je gemist?

De twee advocaten van kroongetuige Nabil B. staan op een dodenlijst. Volgens De Telegraaf hebben ze dat te horen gekregen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi.

Vorig jaar werd Derk Wiersum, de eerste advocaat van de kroongetuige doodgeschoten. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Nabil B. bijstaat als vertrouwenspersoon, zou nu ernstig gevaar lopen. De advocaten zeggen dat ze doorgaan met hun werk, maar hebben wel kritiek op de NCTV omdat ze alleen algemeen zijn geïnformeerd en verder geen details krijgen.

Beveiligde auto’s begin vorige maand voor de zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp ANP

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Door nieuw onderzoek kunnen blinde mensen in de toekomst mogelijk een deel van hun zicht terugkrijgen door een nieuw hersenimplantaat. Volgens het Nederlands Herseninstituut maken de implantaten het mogelijk om beelden te herkennen zonder dat deze met de ogen worden gezien.

Het idee om de hersenschors met een implantaat te stimuleren stamt al uit de jaren 70 van de vorige eeuw, maar de onderzoekers bij het instituut gebruiken nieuwe implantaten met veel meer elektroden in de hersenschors dan tot nu toe mogelijk was. De implantaten zijn bedoeld voor in de hersenschors, het gedeelte in het brein waar onder meer visuele informatie wordt verwerkt.

De eerste onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science en die zijn volgens het instituut veelbelovend.

Fijne dag!

STER reclame