Toeristen op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt ANP

De gemeente Amsterdam moet meer maatwerk bieden bij het boetebeleid voor illegale verhuur van woningen aan toeristen. Dat concludeert de Raad van State. De gemeente legt nu standaard aan iedereen zonder vergunning de maximale boete op, maar in sommige gevallen mag dat niet, zegt de hoogste bestuursrechter.

In 2018 en 2019 kreeg een aantal particuliere verhuurders de toen maximale boete van 20.500 euro. Zij maakten bezwaar en de rechtbank verlaagde vervolgens de boetes naar tussen de 4000 en 10.000 euro. De gemeente Amsterdam ging in hoger beroep tegen de uitspraken, maar dat werd als ongegrond beoordeeld.

Onderscheid maken

De ene verhuurovertreding is ernstiger dan de andere, afhankelijk van de feiten en bijzondere omstandigheden. De gemeente houdt daar nu geen rekening mee, zegt de Raad van State, maar dat kunnen wel redenen zijn voor een lagere boete.

Volgens de Raad van State zou de gemeente in ieder geval onderscheid moeten maken tussen bedrijfsmatige en particuliere verhuur. De gemeentes Den Daag en Rotterdam doen dit al.

Zo kan er rekening mee worden gehouden dat particuliere verhuurders meestal ook de hoofdbewoner van de verhuurde woning is. Ook kan er dan worden gekeken naar een maximum aantal dagen per jaar dat de woning verhuurd mag worden aan toeristen.

STER reclame