Frank Kramer in 1981
NOS Voetbal

Oud-voetballer en presentator Frank Kramer (73) overleden

Frank Kramer is overleden. De oud-voetballer, die ook furore maakte als televisiepresentator en voetbalcommentator, is 73 jaar geworden. Kramer was al enige tijd ziek.

De Amsterdammer begon met voetballen bij RKAVIC in Amstelveen en was al 22 jaar toen hij in 1970 de sprong naar het betaalde voetbal maakte. Na Blauw-Wit verdedigde de aanvaller de kleuren van FC Amsterdam, MVV, Telstar, FC Volendam en HFC Haarlem.

Frank Kramer, van publieksvoetballer tot televisiepresentator

Een groot deel van zijn voetballoopbaan speelde zich op een bescheiden niveau af: toen hij in 1984 een punt zette achter zijn profbestaan, had de grillige buitenspeler er 'slechts' 126 wedstrijden (23 doelpunten) in de eredivisie op zitten.

Zijn wisselvalligheid belette hem echter niet om zich te ontpoppen tot een eigenzinnige publieksvoetballer, die zich vooral in de confrontaties met de topclubs trachtte te manifesteren.

  • Nationaal Archief/CC0
    1972: Frank Kramer (m) als speler van FC Amsterdam in actie tegen Feyenoord
  • Nationaal Archief/CC0
    1972: FC Amsterdam-speler Frank Kramer (r) in actie tegen Haarlem
  • Nationaal Archief/CC0
    1978: FC Volendam-speler Frank Kramer (r) in actie tegen NEC
  • Nationaal Archief/CC0
    1978: Frank Kramer gaat van het veld in het duel tegen Feyenoord
  • Nationaal Archief/CC0
    1981: Frank Kramer (l) met FC Volendam-trainer Dick Maurer

Ook buiten de voetballerij liet hij zich niet onbetuigd. Zo scoorde hij in 1976 als lid van gelegenheidsformatie Full House een hit met 'Standing on the inside' en was hij presentator van de televisieprogramma's AVRO's Sportpanorama, de Frank Kramer Show, Hints en Boggle.

In 1994 ging Kramer aan de slag als (tennis- en voetbal)commentator bij Eurosport. Zijn gedwongen vertrek eind 2018 ging niet ongemerkt voorbij, al was dat wel met terugwerkende kracht.

Tijdens zijn laatste klus als commentator - de finale van de Amerikaanse competitie in de Nederlandse nacht - weidde Kramer uit over van alles en nog wat - er passeerde zelfs een gedicht van Willem Wilmink -, maar liet hij de wedstrijd compleet links liggen. Tot woede van de zenderbazen, maar tot hilariteit van veel kijkers en vooral terugkijkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl